U trendu

Abdidžiku: Kurti je promenio stavove o nekim temama dijaloga sa Srbijom

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku posle današnjeg sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekao je da je premijer promenio stav o nekoliko tema povezanih sa dijalogom sa Srbijom.

„Primetio sam ne samo kada je u pitanju reciprocitet, već i druge teme u kojima su redizajnirane pozicije premijera, kao što su pitanje izvinjenja (Srbije pre nastavka dijaloga), unutrašnjeg dijaloga (sa kosovskim Srbima) i spoljnog dijaloga“, kazao je Abdidžiku.

Lider DSK je rekao da je sada vreme da se Kurti dokaže i dodao da će imati podršku njegove stranke sve dok deluje dobro i kako treba.

Upitan da li je bilo razlika izmedju njega i premijera o osnovnim pitanjima dijaloga, Abdidžiku je rekao da nisu imali nesuglasica jer su se složili oko pitanja sa kojima će se sačuvati.

U saopštenju iz kabineta premijera Kurtija je rečeno da je predsednik DSK izrazio svoje stavove o dijalogu koje je predao i pismeno.

Abdidžiku je istakao da će DSK podržati dijalog ako se poštuju principi predstavljeni u predatom dokumentu i ako konačni rezultat bude medjusobno priznanje.

„Premijer Kurti i predsednik DSK su se saglasili da se diskusija o dijalogu nastavi i u Skupštini Kosova. Premijer je ocenio značajnom saradnju vlasti i opozicije“, navodi se u saopštenju.

Današnji susret Kurtija i Abdidžikua je deo sastanaka koje premijer Kosova ima sa liderima opozicionih stranaka u cilju saradnje o pitanjima od interesa za zemlju.

Kurti se juče sastao sa liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramušom Haradinajem koji je zatražio direktno učešće predstavnika SAD u dijalogu.

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj je odbio da se sretne sa Kurtijem i pozvao premijera da se o pitanjima značajnim za Kosovo razgovara u Skupštini Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.