U trendu

Advokat: Optužnica protiv Tačija i Veseljia po svemu sudeći potvrdjena

Advokat Arianit Koci ocenio je da je optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija „delimično ili u potpunosti“ potvrdjena jer je Specijalni sud u Hagu ni posle šest meseci od objavljivanja, nije odbacio.

„Mislim da je optužnica potvrdjena, barem delimično, jer je pretpretresni sudija imao šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu“, rekao je Koci za Koha ditore.

Specijalizovano tužilaštvo podiglo je 24. aprila optužnicu u deset tačaka protiv Tačija, Veselija i drugih osoba, čija imena nisu objavljena, za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.

„Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni krivično su odgovorni za približno 100 ubistava. Zločini uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika“, navodi se u optužnici.

Iako je rok za odluku o optužnici prošao, iz Haga nisu objavili dodatne informacije.

„Moje kolege u Specijalizovanim komorama će odgovoriti“, rekao je ranije portparol kancelarije specijalnog tužioca Kris Benet dok su iz samih komora naveli da „dok ne bude objavljena u javnosti, optužnica ostaje poverljiva, kao i postupci u vezi sa njenom revizijom“.

Dodaje se i da će po poslovniku o postupku i dokazima, u slučaju da optužnica bude potvrdjena, ona biti objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred sudom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.