U trendu

Advokat Pušica: Zlatanović negirao navode iz krivične prijave, čeka se odluka suda

Advokat Marko Pušica izjavio je danas da je novinar portala Srbin.info Dejan Zlatanović na salušanju pred Višim javnim tužilaštvom (VJT) negirao sve navode iz krivične prijave i ukazao na politički karakter krivičnog progona.

Pušica je rekao da je Zlatanović u sredu veče, na Sretenje, bio onemogućen da obavlja svoj novinarski posao i da je tom prilikom lišen slobode.

„Zlatanović je na saslušanju istakao da su učesnici skupa ‘Stop Vučićevoj izdaji Kosmeta’ pokušali da u Predsedništvu Srbije predaju legitimne zahteve i da nikome nije bio cilj rušenje ustavnog poretka zemlje“, kazao je advokat.

Dodao je da će VJT predložiti određivanje pritvora Dejanu Zlatanoviću.

„To je skandalozna odluka VJT, s obzirom da se radi o novinaru i licu koje ima određeni invaliditet i koje nikada nije prekršilo zakon. Nema nikakve krivice od strane Zlatanovića, radi se o političkom progonu i takvu krivičnu prijavu bi trebalo odbaciti. Sudija za prethodni postupak će odlučiti o predlogu VJT da se Zlatanoviću odredi pritvor. Verujemo da će sud odlučiti na jedini zakoniti način i odbiti predlog VJT za određivanje pritvora“, rekao je advokat Pušica.

Brat Dejana Zlatanovića, Pavle Zlatanović rekao je agenciji Beta da će Dejan Zlatanović započeti štrajk glađu ukoliko mu bude određen pritvor.

Novinar Zlatanović je 15. februara uhapšen pod sumnjom da je počinio krivično delo iz člana 309 Krivičnog zakona – Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja. On je, obraćajući se građanima ispred Predsedništva Srbije izjavio:“Ko potpiše, njega ubiše“.

Za ovo krivično delo predviđena je zatvorska kazna u rasponu od šest meseci do osam godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.