U trendu

Advokat Tačija: Pozvaćemo kao svedoke strane diplomate, Bajdenova izjava već u dokazima

Advokat bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, optuženog pred Specijalnim sudim u Hagu, Gregori Kiho (Gregory Kehoe) rekao je danas da odbrana planira da pozove mnoge strane diplomate kao svedoke.

Prištinski portal Koha.net je preneo da je posle ročišta na suđenju bivšim čelnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), na pitanje novinara da li je moguće da predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden svedoči u ovom slučaju, Kiho je rekao da će to biti teško.

„Doći će mnoge diplomate. Možda će predsedniku Bajdenu biti teško da dođe, s obzirom na to da je predsednik SAD. Ja sam njegovu izjavu stavio u dokaze, kao što sam stavio i ceo transkript. Ali, biće mnogo drugih međunarodnih ličnosti koje će svedočiti“, rekao je Kiho.

Kiho je rekao da su Bernar Kušner, Vilijam Voker, Dan Everts, Vesli Klark, Džejms Rubin među onima koji će biti pozvani u Hag kao svedoci.

Dodao je da su i u ovom slučaju važne odluke koje je Haški tribunal za bivšu Jgoslaviju doneo u slučaju Ramuša Haradinaja i Fatmira Limaja.

„Postoje konkretne odluke u ovim predmetima o zločinima protiv čovječnosti, gde se pokazuje da nije bilo šireg napada na civilno stanovništvo. Ove odluke, a ne samo jedna, važe i u ovom slučaju. Ono što ćemo videti je mnogo istih svedoka, mnogo istih događaja koje smo videli u slučaju Limaja i Haradinaja, a oni su proglašeni nevinim. Te odluke su važne, posebno u slučaju Haradinaja“, rekao je Kiho.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.