U trendu

AFP: Hašim Tači prkosi Evropskoj uniji

Predsednik Kosova Hašim Tači već nekoliko nedelja neuobičajenim kritikama prkosi Evropskoj uniji (EU) što analitičari povezuju s mogućim krivičnim gonjenjem kosovskih zvaničnika za ratne zločine, piše danas agencija Frans pres.

„Kosovo je održalo reč, a medjunarodna zajednica nije“, rekao je Tači početkom oktobra.

Parlament Kosova je 2015. osnovao specijalni sud sa sedištem u Hagu sa ciljem da se sudi bivšim liderima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), za zločine počinjene tokom sukoba za nezavisnosti 1998. i 1999. godine u kojima je stradalo oko 13.000 ljudi, podseća agencija.

Tači, medjutim, smatra da Kosovo za uzvrat nije dobilo ništa – ni viznu liberalizaciju za putovanje u EU,  ni članstvo u Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), kao ni kosovsku vojsku čije je formiranje predmet tenzija sa srpskom manjinom i vlastima u Beogradu.

Bliski politički saveznik Tačija, Bekim Čolaku, odbija da je njegov šef okrenuo ledja EU. „On (Tači) je verovatno šef države koji je najviše proevropski orijentisan na Zapadnom Balkanu a i šire. Nama je potrebna istinska perspekitva i jednak tretman“ kakv imaju i susedi Kosova, rekao je Čolaku.

„Dok se to ne dogodi, predsednik ne može da pozdravlja one koji izoluju Kosovo“, dodao je on, ne pominjući specijalni sud.

AFP navodi da bi taj sud narednih nedelja mogao da saopšti prve optužnice i dodaje da se medju mogućim optuženima, pominjalo i ime Hašima Tačija, nekadašnjeg političkog lidera OVK.

Tači je u martu 2016. godine rekao francuskoj agenciji da „nema šta da krije“ i da nudi „potpunu podršku“ sudu. On sada izražava sumnju u tu sudsku instancu koja će se baviti samo zločinma koje su počinile snage OVK, a ne i slučajevima „oko 400 masakara koje su počinile srpske snage“.

Prema anketama, većina kosovskih Alabanaca smatra da je sud nepravedan i spremni su na proteste ukoliko se dignu optužnice protiv lidera nekadašnje OVK.

Profesor političkih nauka Beljulj Bećaj izjavio je Frans presu da je Tači spreman da „destabilizuje situaciju, kako bi izbegao sud“.

Medju mogućim optuženim liderima, mogli bi da se nadju sadašnji brojni rukovodioci Kosova, medju kojima i premijer Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji.

„Oni sad kontrolišu vitalne mehanizme Kosova“, ocenio je politikolog Ramuš Tahiri dok je stručnjak za bezbednost Ljuljzim Peci upozorio da bi vlasti mogle da „izazovu nezavodosvljstvo“ u narodu.

Pravni stručnjak Ismet Salihu je sa svoje strane pozvao kosovske Albance da se spreme za buduće optužnice, jer je to „proces bez povratka“ posle izveštaja Saveta Evrope o navodnim zločinima OVK. Prema tom izveštaju, OVK je odgovorna za otmicu i nestanak oko 500 civila, pretežno Srba.

Peci je upozorio da bi svaki pokušaj destabilizacije u cilju usprovanja rada suda, bio kontraproduktivan za Kososvo, jer bi ono moglo da se nadje „u potpunoj izolaciji i na meti sankcija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.