U trendu

AI: Srpsko oružje u rukama naoružanih grupa u afričkom regionu Sahel

Stručnjaci za oružje medjunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (Amnesty International – AI) identifikovali su oružje srpske proizvodnje u video zapisima koje su objavile naoružane grupe koje deluju u Sahelu, uključujući i ogranak Islamske države.

Kako je preneo Radio slobodna Evropa (RSE), nove puške, neki od najnovijih dostupnih modela, podudaraju se sa trgovinskim zapisima o prodaji Srbije Burkini Faso, što ukazuje na to da je oružje nedavno prodato vladi pre nego što je dospelo u ruke naoružanih grupa, navodi AI.

Analiza podataka AI-a takodje pokazuje da su i Češka, Francuska i Slovačka izvozile velike količine malokalibarskog i lakog naoružanja vladama Sahela od izbijanja sukoba.

Sahel je oblast koja obuhvata delove pet država – Malija, Nigera, Burkine Faso, Mauritanije i Čada.

Do 2020. godine, kada je Srbija poslednji put prijavila transfer oružja u Burkinu Faso, nasilje medju naoružanim grupama već je bilo u toku, izjavio je predstavnik AI Patrik Vilken (Patrick Vilcken).

Srbija, Češka, Francuska i Slovačka ratifikovale su Sporazum UN o trgovini oružjem (ATT), koji zabranjuje transfer oružja ako postoji rizik da će se ono koristiti za kršenje ili olakšavanje kršenja ljudskih prava, podsetila je medjunarodna organizacija.

Od 2015. do 2020. godine, Srbija je, prema godišnjim izveštajima za ATT, prijavila ukupan transfer 20.811 pušaka i karabina, 4.000 jurišnih pušaka, 600 revolvera i samopunjivih pištolja i 290 mitraljeza u Burkinu Faso.

AI dodaje da ATT zahteva od država da procene rizik od preusmeravanja naoružanja – posebno malokalibarskog i lakog naoružanja koje je lako sakriti i prevoziti.

Ako postoji znatan rizik da će oružje biti preusmereno na krajnje korisnike koji će ih koristiti za kršenje ili olakšavanje kršenja ljudskih prava, izvoz ne bi trebalo da bude odobren, dodaje se u izveštaju AI.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.