U trendu

Akademik Rakić: Kostićevo mišljenje o Kosovu neprimereno, moj stav je kao i naše vlade

Akademik Ljubiša Rakić izjavio je da se Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) nije izjasnila o budućnosti Kosova ali da je njegov stav „identičan sa opštenacionalnim interesom Srbije koji je formulisan u Ustavu, da je Kosovo neraskidivi deo Srbije, a koji podržava naša vlada“.

„Imali smo nedavno jedno istupanje predsednika SANU Vladimira Kostića, na tragu njegovih ranijih stavova, da je Kosovo faktički i formalno izgubljeno za Srbiju. Uz poštovanje njegove stručnosti i naučnih doprinosa, mora se reći da je tako eksplicitno izjašnjavanje, ćak i kao lično mišljenje, bilo nesmotreno i neprimereno funkciji koju obavlja“, rekao je Rakić za današnje izdanje Politike.

Prema njegovim rečima, „stav akademije može da se iznese samo posle odluke Skupštine akademije, a pojedinačni stavovi akademika, uključujući i predsednika, ne mogu da predstavljaju stav SANU“.

„Akademija još ne radi u punom radnom sastavu zbog aktuelne epidemijske situacije. Istina, pojedini akademici su se ogradili i jasno iskazali da ne misle kao Kostić. Indikativno je da njegove stavove niko iz redova akademije nije javno podržao. Iz toga bi mogao da se nasluti  nekakav zaključak“, ocenio je Rakić na novinarsko pitanje da li su dešavanja posle Kostićeve izjave mogla da budu povod za izjanjavanje Skupštine SANU.

On je naveo da „naša aktuelna spoljna  politika insistira na uvažavanju i poštovanju srpskih nacionalnih interesa, što je ohrabrujuća čnjenica“, kao i da „takav slučaj nismo imali u prethodnim vladama, koje su bile sklone trgovini i pogadjanju oko Kosova“.

„Naročito je takva bila dosovska vlast. Smatram da je Zoran Djindjić naneo veliku štetu po tom pitanju, a ništa bolji učinak nije imao ni na planu razvoja demokratskih procesa. Zato verujem da ga istorija neće zapamtiti kao progresivnu figuru. Naprotiv. Nisam usamljen u mišljenju da takva ličnost ne zaslužuje spomenik na Akademskom trgu u Beogradu, preko puta spomenika Njegošu“, rekao je Rakić.

Na podsećanje da je bio jedan od autora Memoranduma SANU i upitan da li u akademiji ima entuzijazma za novi memorandum koji bi na isti način („kada je pod kritičku lupu stavljen Titov režim i posledice po srpski narod“) sagledao period od Miloševićevog dolaska na vlast do danas, on je odgovorio negativno.

„Stanje u SANU nije takvo  da bi moglo da se dodje do jedinstvenog stava prema nedavnoj prošlosti, pa čak i nekim savremenim temama i dilemama. Suviše smo polarizovani da bi se o nečem takvom uopšte razmišljalo“, rekao je Rakić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.