U trendu

Akcija: Nebojša Zelenović i Ne davimo Beograd o ekologiji s Violom fon Kramon

Predsedavajući gradjanske platforme Akcija Nebojša Zelenović i predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, predstavili su „posledice pogrešnih politika vlasti u oblasti ekologije“ poslanici Evropskog parlamenta Violi fon Kramon, saopštila je danas Akcija.

U saopštenju je navedeno da je Viola fon Kramon posetila Beograd i razgovarala „sa srodnim strankama u Srbiji, koje zagovaraju zelene politike usmerene na očuvanje životne sredine i kvalitetan život gradjana“.
Povodom požara na deponiji u Vinči, Akcija je navela da je „projekat koji trenutno postoji za Vinču najveći koruptivni projekat u Srbiji“, te ukazala da je rad spalionice“ dugoročno opasan po život gradjana“.

Navedeno je i da će „Beogradjani sledećih 30 godina da plaćaju deponovanje smeća četiri puta skuplje“.

Akcija smatra da je, „umesto neopravdano skupog projekta spaljivanja otpada koji je prevazidjen u Evropi“ potrebno pristupiti primarnoj selekciji otpada.

„To praktično znači da se smeće odnosi osmišljeno, organizovano i planski, da svako plati onoliko koliko smeća proizvede, a da za recikliranje bude nagradjen“, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je uz pomoć Evropske unije, izgradjena sanitarna deponija u Sremskoj Mitrovici koja pokriva i Šabac i Rumu.

Dodaje se da bi danas verovatno i u Šapcu deponija gorela da nije na vreme očišćena i sanirana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.