„Ako dođe u Srbiju, nikakav protokol ne bi spasao Haradinaja od hapšenja“

Nikakav protokol ne bi zaštitio kosovskog premijera Ramuša Haradijana od hapšenja, ukoliko bi posetio Srbiju, izjavio je danas ministar policije Nebojša Stefanović.

Komentarišući izjavu Haradinaja da ima poziv lokalnih vlasti da poseti Medveđu, kao i da će njegova poseta imati protokol i biti uz dozvolu srpskih i međunarodnih vlasti, Stefanović je rekao da bi jedino „Haradinaj mogao da ima protokol koji bi ga sproveo u prvi okružni zatvor da odsluži kaznu zbog teških krivičnih dela“.

„Naši sudovi traže Haradinaja zbog teških krivičnih dela i nema nikakvog protokola koji može da ga zaštiti“, rekao je Stefanović za Pink i dodao da ne može nikakva politička funkcija da ga zaštiti.

Podseća da je Haradinaj na srpskoj potrernici zbog najtežih krivičnih dela nad civilnim stanovništvom i naglasio da, kada u Srbiji postoji interpolova poternica, kod nas nema bilo kakve vrste abolicije, odnosno poštede“.

Haradinaj je rekao ranije da je spreman da poseti opštine Medveđu i Preševo na jugu Srbije, na poziv lokalnih vlasti.

Haradinaj, kojeg Beograd potražuje zbog ratnog zločina nad civilima, tvrdi da su ga lokalne vlasti opštine Medveđa, na jugu centralne Srbije, pozvale da dođe u to mesto i dodao da je spreman da poseti i Preševo i Beograd, ako bi bio pozvan i ako bi njegova poseta imala protokol.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.