Aktivista 'Ne davimo Beograd' pozvan u zatvor, preti i zaplena imovine

Aktivista Inicijative „Ne davimo Beograd“, Radomir Lazović, zbog organizacije jednog od njenih protesta je osudjen na novčanu kaznu u iznosu od 100 hiljada dinara koja je preinačena u 60 dana zatvora, uz popis, procenu i prodaju njegove imovine.

To je danas saopštila ta inicijativa i ocenila da je to „pravno i materijalno gonjenje i iznurivanje aktivista zbog organizacije jednog od protesta“.

Protiv aktivista „Ne davimo Beograd“ vodi se više od 30 postupaka, a ovo je prvi u kojem je, zbog visine kazne, naložena zaplena imovine osudjenog.

Presudom je konstatovano kršenje Zakona o javnom okupljanju i doneta je uprkos žalbi Lazovića da je protest bio organizovan u skladu sa zakonom.

Zakon dopušta mogućnost spontanog okupljanja u roku kraćem od predvidjenog za prijavu skupa.

U slučaju o kojem se radi, spontano okupljanje je bilo izazvano novim otkrićima o umešanosti tadašnjeg gradonačelnika Beograda, Siniše Malog, u rušenje u Hercegovačkoj ulici, u Savamali, sapoštila je Inicijativa. 

Kazne i procesi, kao i oni koji se vode protiv organizatora protesta „1 od 5 miliona“ ili nepodobnih novinara i medija, „jasno govore da će se vlast obračunati sa svima koji se usude da javno kritikuju njihov rad, ukazuju na kršenja zakona i posledice naprednjačke otimačine po svakodnevni život i siromaštvo gradjana“, ocenila je Inicijativa „Ne davimo Beograd“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.