U trendu

Aktivisti precrtali latinična slova Z u centru Beogradu, tvrde da je to simbol okupacije Ukrajine

 Aktivisti neformalne grupe gradjana „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ precrtali su danas nekoliko latiničnih slova „Z“, simbola ruske vojne operacije u Ukrajini, na stubovima u prolazu Bezistan u centru Beograda.

Akcija su sproveli povodom isteka trećeg meseca od početka napada na Ukrajinu, uz poruku da „ne žele simbole agresivnog rata u javnom prostoru“.

Slova „Z“ precrtana su plavim i žutim sprejem, u obliku zastave Ukrajine a u istom prolazu nalazi se i veliki broj grafita posvećenih bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji su svi već bili precrtani.

Advokat Čedomir Stojković rekao je novinarima da je Srbija pod „medijskom okupacijom režima (ruskog predsednika) Vladimira Putina pod kojom se dogodila epidemija takvih grafita“.

Ocenio je da je slovo „Z“, „simbol okupacije“.

„Prisustvo tog simbola okupacije pokazuje da Beograd okupirani grad. Vreme je da ovaj grad počne da se oslobadja“, kazao je Stojković.

Predstavnik neformalne grupe „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ Petar Nikitin najavio je da će u subotu, 28. maja u 14 časova organizovati novi protest na beogradskom Trgu republike zbog napada na Ukrajinu.

Najavio je da će na protestu prikupljati humanitarnu pomoć, odnosno stvari poput konzervirane i dugotrajne hrane, pelena i sterilne gaze, koje će biti poslate Ukrajini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar