U trendu

Albahari (PSG): Izveštaj EK je nacionalna sramota za Srbiju

Član Predsedništva Pokreta slobodnig gradjana (PSG) Natan Albahari izjavio je danas da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) do sada „najgori“ izveštaj koji je naša zemlja dobila.

„Ovogodišnji izveštaj o napretku Srbije ka članstvu EU prepun je negativnih reakcija, konstatacija, osuda i primedbi, i kao takav predstavlja najgori izveštaj koji je naša zemlja dosad dobila. Ovo je nacionalna sramota i poniženje Vlade koja je navodno proevropska i godinama ubedjuje javnost da teži ka članstvu Srbije Evropskoj uniji“, ocenio je Albahari.

Prema njegovim rečima, neuspeh vlade Ane Brnabić da ne otvori ni jedno pristupno poglavlje u proteklih godinu dana, samo je dokaz njene nesposobnosti i lažnog zalaganja za ozbiljno sprovodjenje neophodnih reformi.

Albahari dodaje da se u izveštaju reč „zabrinutost“ spominje 27 puta, dok se na 55 mesta konstatuje da nema napretka ili je on ograničen, „što je nedopustivo za zemlju koja je još 2014. godine počela pregovore o članstvu u EU“.

„Nijedan spin ove vlasti ne može da sakrije činjenicu da je ona sama kriva zbog neuspeha procesa integracija. Na samom početku izveštaja jasno je naglašeno da će brzina napretka u EU ključno zavisiti od reformi u oblastima vladavine prava i napretka pregovora sa Kosovom. Od nas se očekuje da pokažemo da imamo kapacitete kako bismo mogli da usvojim sve pravne akte, da jasno i glasno kažemo da su evropske vrednosti naše vrednosti“, naveo je član Predsedništva PSG.

Albahari navodi da je posle ovakvog izveštaja jasno da smo podbacili po svakoj od ovih tačaka.

„Prošle godine Ana Brnabić i Jadranka Joksimović smejale su se lošem izveštaju, kad smo dobili upozorenje da Vlada mora da menja pravac. Njihovo ismevanje EU je isto što i ismevanje gradjana Srbije, jer su, nažalost, gradjani ti koji će na kraju najviše stradati“, istakao je Albahari.

Dodao je da PSG neće dozvoliti Srpskoj naprednoj stranci (SNS) da stvara lažnu sliku Evrope, „niti da je koristi kako bi delila gradjane Srbije u sopstvene političke svrhe“.

„To što Evropska unija ne odgovara jednoj kriminalnoj organizaciji poput SNS-a, ne sme biti prepreka ostvarenju želje i nade da ovde mogu i moraju biti bolji uslovi za život“, zaključio je Albahari.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.