U trendu

Albahari (PSG): Zabrana uvoza nafte prva direktna posledica neuskladjenosti spoljne politike sa EU

Odluka EU da ne dozvoli izuzeće Srbiji od zabrane uvoza ruske nafte, biće prva koja ima direktne posledice po Srbiju i rezultat je toga što su njene vlasti odbile da se priključe bilo kojem paketu sankcija prootiv Rusije i što je Srbija ostala po strani tokom celog rata u Ukrajini – izjavio je danas poslanik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Natan Albahari.

Albahari je u pisanoj izjavi rekao da „Evropa neće dozvoliti da Srbija bude zemlja koja ima sve benefite od trgovine i razmene sa Rusijom, a da istovremeno troši evropski novac i bude kandidat za članstvo“.

Po njegovim rečima, novi paket sankcija Rusiji, koji je usvojila Evropska unija kao odgovor na nezakonito organizovane referendume i pripajanje ukrajinskih teritorija Rusiji, ne bi trebalo da bude iznenadjenje, jer je „EU bila vrlo jasna da će preduzeti nove korake protiv Rusije sa svakim novim korakom u agresiji na Ukrajinu“.

„U strahu da bi Srbija mogla da izgubi pristup povlasticama kod uvoza ruske nafte i gasa, vlada Srpske napredne stranke (SNS) je odbila da primeni sankcije, čime je drastično umanjila stopu uskladjenosti svoje spoljne politike i time narušila odnose i ugled kod većine članica EU“, ukazao je Albahari.

Dodao je da „pored neuskladjivanja spoljne politike, Srbija više nema uticaja ni relevantnih zastupnika u Evropi zbog demokratskog nazadovanja, kontrole medija, bujanja korupcije i kriminala, kao i neprihvatljive retorike nekih ministara poput Aleksandra Vulina“.

„Prigovaranje da zemlje poput Madjarske imaju izuzeća od uvoza nafte, jednostavno nije tačno i ponovo pokazuje nesposobnost SNS-a da razume evropsku diplomatiju i donošenje odluka. Madjarska je, uz svu retoriku i Orbanovo prijateljstvo s Putinom, sprovela sve pakete sankcija i potpuno je uskladjena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, čime je sebi omogućila da dobije povlastice“, rekao je Albahari.

On je rekao da „diplomatski krugovi potvrdjuju“ da bi bilo „više razumevanja za poziciju Srbije i postojala bi mogućnost da Srbija dobije neke izuzetke kod uvoza ključnih energenata iz Rusije“, da je Vlada Srbije bila posvećena procesu evropskih integracija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar