U trendu

Aleksandar Šešelj: Srbija da povuče odluku o pridruživanju sankcijama EU protiv Belorusije

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je danas vlast u Srbiji da povuče odluku o pridruživanju sankcijama koje je EU uvela Belorusiji i da uputi izvinjenje toj državi.

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj rekao je na konferenciji za novinare da SRS „poziva režim u Srbiji da hitno povuče odluku o pridruživanju sankcijama Belorusiji koje je nametnula EU“.

„EU je nametnula već peti paket sankcija za Belorusiju a Srbija se nažalost priključila toj poltičkoj odluci“, rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, to je još jedan pokazatelj da zbog iluzije članstva u EU, Brisel primorava Srbiju da pokvari tradicionalno dobre i bratske odnose sa prijateljskim zemljama.

Šešelj je ocenio da Srbija, time što se priključila sankcijama koje je EU uvela Belorusiji, neće naneti nikakvu štetu toj državi, ali će, kako je rekao, sebi naneti izuzetno veliku sramotu.

„Imajući u vidu da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko jedini svetski državnik koji je podržao Srbiju za vreme agresije NATO, koji je tada posetio Beograd, svakako da ni beloruski narod a ni Lukašenko nisu zaslužili ovaku politiku Srbije“, rekao je on.

Upitao je kada je Belorusija učinila i Srbiji bilo šta loše.

On je ocenio da je Srbija, priključenjem sankcijama EU, pokazala jedan stav koji menja i kvari prijateljske i bratske odnose dve države.

„Taj potez nije u našem nacionalnom interesu i to treba hitno povući, pogotovo što će se na putu evropskih integracija od Srbije očekivati da svoju spoljnu politiku u potpunosti prilagodi EU, a to podrazumeva i sankcije protiv Rusije“, rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, to je nešto što je potpuno neprihvatljivo, a sramnu odluku treba što pre povući i uputiti izvinjenje Belorusiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar