U trendu

Aleksandar Soroš: Otvoreni Balkan može da pomogne rešavanju sporova u regionu

Zamenik predsednika Fondacije Otvoreno društvo Aleksandar Soroš ocenio je da bi inicijativa Otvoreni Balkan mogla da omogući rešavanje dugotrajnih sporova u regionu i da postane deo Berlinskog procesa.

„Da, Otvoreni Balkan bi mogao da postane deo Berlinskog procesa, iako možda nema potrebe da se takav dogovor formalizuje. Fleksibilnost Otvorenog Balkana takođe bi mogla da omogući rešavanje dugotrajnih sporova“, rekao je Soroš za portal Demostat.

On je naveo da su dve inicijative komplementarne i da je pogrešno smatrati da su u nekakvoj koliziji.

„Dve inicijative se ne takmiče. Zapravo, zemlje koje učestvuju u inicijativi Otvoreni Balkan su uticale na (bivšu nemačku kancelarku) Angelu Merkel da ne dozvoli da Berlinski proces pređe na Evropsku komisiju u Briselu i da ostane multilateralna inicijativa u Berlinu“, naveo je on.

Iako ima naznaka da je Otvoreni Balkan zapravo plan određenih evroatlantskih krugova koje nastoje da sukcesivno uvedu region u evropski tok, Soroš kaže da je ideja potekla iz regiona, a ne sa strane, dodajući da je upravo to čini jedinstvenom. Lideri su uvereni da je najbrži put u Evropu da sami upravljaju procesom.

„Pre svega, Otvoreni Balkan je izraz posvećenosti lidera na putu ka EU. Inicijativa odražava njihovu spremnost da uzmu sudbinu svojih zemalja u svoje ruke i da uspostave regionalne planove kako bi pomogli u procesu evropskih integracija“, naveo je Soroš.

On kaže da Fondacija vidi Otvoreni Balkan kao inicijativu koja na praktičnom nivou ima za cilj da poboljša regionalnu ekonomsku integraciju i ukine regionalne granične kotrole.

„U širem smislu, naglasak na pravoj političkoj i institucionalnoj saradnji ima za cilj da podstakne ekonomski oporavak i strane investicije i da olakša saradnju po raznim prekograničnim pitanjima. Postoji značajan fokus na održivi razvoj i rast u regionu“, dodao je.

Prema njegovim rečima, postignuti sporazumi, kada budu implementirani, trebalo bi da donesu opipljive rezultate građanima, nove mogućnosti u obrazovanju, zapošljavanju i poslovanju, što će pomoći i u zaustavljanju odliva stanovništva, posebno među mlađim ljudima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.