U trendu

Aleksandar Vučić po Ustavu Srbije (ni)je vrhovni komandat

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da u svojim govorima ističe da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vrhovni komandat vojske jer je to po Ustavu Srbije.

Vulin je rekao da u Ustavu Srbije jasno piše da predsednik Republike komanduje vojskom i da je zato vrhovni komandant, a s čim se nisu složili novinari koji tvrde da u najvišem pravnom aktu države ne piše da je predsednik države vrhovni komandant.

Vulin je citirao član Ustava u kome se navodi da predsednik države komanduje vojskom uz objašnjenje da u vojsci ima više nivoa komandovanja, a da je onaj ko komanduje svima vrhovni komandant.

Na pitanje da li je tačno da je naredio da se u Ministarstvu odbrane i vojnim objektima postave slike predsednika države i Srpske napredne stranke, Vulin je rekao da tu „nema nikavih tajni“ i da su u toku „interne procedure“ posle kojih će se izjasniti da li je to moguće uraditi.

Odbacio je primedbu novinara da to predstavlja mešanje politke u sistem odbrane a svoj stav je obrazložio citirajući član Ustava u kome se navodi da predsednik države izražava narodno jedinstvo.

On je rekao da funkcija predsednika Republike a ne njegovo ime ili politička pripadnost izražavaju državno jedinstvo.

Naglasio je i da je Vojska Srbije čuvar kulta države, ukazavši da je prethodno govorio o predsedniku države ne pominjući ničije ime, „ni Aleksandra Vučića, ni Borisa Tadića, ni Tomislava Nikolića“.

„Posmatrajte isključivo kroz Ustav i kroz potrebu da uspostavimo kult države Srbije, kao i svaka civilizovana i organizovana zemlja“, rekao je Vulin.

Na zvaničnom sajtu predsednika Srbije opisane su i ustavne nadležnosti koje ima predsednik Republike, i u vezi Vojske Srbije.

U članu 111 je navedeno da Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije.

U članu 112 je navedeno da Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapredjuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Vulin je prethodno prisustvovao obeležavanju 139 godišnjice radea Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar