U trendu

Aleksić ministarki: Ako cena Moravskog koridora nije utvrdjena, zašto zajam od 800 miliona evra

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da su tri kineske firme sa kojima je pregovarano o izgradnji Moravskog koridora prihvatile da taj projekat bude realizovan za 500 miliona evra a da se kompanija CRBC „dogovorila sa Ministarstvom gradjevinarstva da bude potpisan predugovor za 650 miliona za izgradnju Moravskog i Fruškogorskog koridora“.

Reagujući na izjavu ministarke gradjevinarstva Zorane Mihajlović da cena Moravskog koridora „nije utvrdjena memorandumom“, Aleksić je u pisanoj izjavi naveo da se za gradnju te putne komunikacije prijavilo i preduzeće Putevi Užice, koje je ponudilo cenu od 530 miliona evra, što je po njegovim rečima, bio signal da je cena od oko 500 miliona evra dobro izračunata.

„Ako cena Moravskog koridora nije odredjena, kao što tvrdi Zorana Mihajlović, zašto je 15. oktobra 2018. godine potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji koridora na 800 miliona evra i zašto je u obrazloženju Predloga zakona o postojanju javnog interesa za izgradnju Moravskog koridora navedeno da će se Srbija zadužiti 800 miliona evra za taj posao“, upitao je Aleksić a prenela Narodna stranka.

Govoreći o regulaciji nasipa i regulaciji Morave, potpredsednik Narodne stranke je naveo da su oni bili predvidjeni i prethodnim projektom.

„Kao predsednik opštine Trstenik, bio sam na sastanku u Kruševcu na kojem su svi gradonačelnici dobili zadatak da nadju odgovarajuća pozajmišta jer je bila potrebna velika količina zemlje za nasipe i regulaciju Morave. Direktor ‘Puteva Srbije’ Zoran Drobnjak ima te podatke, kao i Milutin Ignjatović iz instituta CIP, ali možda pate od blage amnezije, pa se ne sećaju nečega u čemu su i sami učestvovali“, naveo je Aleksić.

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je ranije danas da napadi na projekat Moravskog koridora pokazuju da je Savezu za Srbiju (SzS) „više stalo do sticanja političkih poena nego do toga da gradjani centralne Srbije dobiju auto-put“.

„Kako gradjani ne bi bili žrtve obmana političara iz opozicije, još jednom ću ponoviti da se cena izgradnje Moravskog koridora ne utvrdjuje memorandumom, već će biti utvrdjena komercijalnim ugovorom, kao i da nikad nijedna kompanija nije dala zvaničnu ponudu za izgradnju Moravskog koridora od 500 miliona evra, a posebno ne posle 2014, kad su doneti novi, stroži propisi u vezi sa zaštitom infrastrukture od poplava“, navela je Zorana Mihajlović a prenelo Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.