U trendu

Aleksić (Narodna stranka): Budžet za 2021. godinu rasipnički, neodgovoran, nerealan i predizborni

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je danas da je budžet za 2021. godinu rasipnički, neodgovoran, nerealan i predizborni, a ne razvojni, kako bi želeo da ga okarakteriše ministar finansija Siniša Mali.

„Budžet za 2012. godinu apsolutno ne uvažava prioritete države i gradjana Srbije, zasniva se na daljem nekontrolisanom zaduživanju i možemo očekivati tešku finansijsku krizu 2021. godine“, rekao je Aleksić.

On je naveo da to pokazuje da se u godini krize u kojoj se nastavlja pandemija virusa korona, novac usmerava na megalomanske projekte poput izgradnje nacionalnog stadiona za koji je predvidjeno 290 milijardi dinara.

Za Vladu Srbije je tako odredjen budžet koji je preko 40 milijardi dinara, dok su subvencije u iznosu od 17 milijardi dinara date Putevima Srbije, 15 milijardi stranim kompanijama, 14 milijardi Železnicama Srbije i 5,2 milijarde za izgradnju aerodroma u Trebinju.

„Ko će odgovoran da dozvoli da se u zemlji u kojoj javni dug preti da izazove dužničku krizu, u zemlji u kojoj se raspada zdravstveni sistem, u zemlji u kojoj decu lečimo SMS porukama, da na ove stvari, na ovakav način bacamo stotine milijardi dinara“, kazao je.

On je rekao da je ova vlast na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zadužila Srbiju za 16 milijardi evra od 2012. godine.

„To znači da je ova vlast svakog gradjanina Srbije zadužila za 2.000 evra. I to gradjani treba da znaju kada im govore o bajkama i pričama kako smo mi ekonomski tigar“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije u kojoj je ministar finansija Siniša mali predstavio Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu.

Naveo je i da će porast javnog duga nastaviti da raste jer je u 2021. Vlada predvidela deficit od tri procenata ili 147 milijardi dinara, da su poljoprivrednici prepušteni sebi, kao i da će se podsticati uvoz i „ubijati“ domaća privreda i domaća proizvodnja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.