U trendu

Aleksić (Narodna stranka): Država se odriče seljaka zbog tajkuna bliskih vlasti

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslava Aleksića rekao je danas da je domaća poljoprivreda na izdisaju jer se, kako je ocenio, država odriče seljaka zarad interesa tajkuna bliskih režimu.

Aleksić je u saopštenju naglasio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uništio poljoprivredu kao i sve institucije, te da „paralelno sa njihovim bogaćenjem traje ubijanje sela“, dok sve evropske države ulažu u proizvodnju hrane.

Prema njegovim rečima nigde u razvijenom svetu ne postoji država koja uništava sopstvene poljoprivrednike zarad interesa šačice monopolista, i to u situaciji u kojoj sledi velika ekonomska kriza koja bi mogla da se proširi i na krizu u snabdevanju hranom.

Naveo da poljoprivrednici u Srbiji masovno prestaju da se bave proizvodnjom hrane, jer im je, kako je ocenio to potpuno neisplativo.

Kazao je da se ove godine jabuka prve klase u berbi prodaju za 10 dinara jeftinije po kilogramu nego lane, odnosno za 40 dinara po kilogramu, umesto za 50 dinara.

Rekao je da je veštačko đubrivo poskupelo 300 odsto i da je dizel je skuplji za 30 odsto, i da su proizvođači šljive prodavali za 40 dinara po kilogramu, a sada su morali da prodaju za 20 dinara.

„Ambalažu smo prošle godine plaćali 65 dinara, a sada plaćamo 95 dinara. Radnu snagu smo prošle godine plaćali 200 dinara po satu, a ove godine 300 dinara“, rekao je Aleksić.

Aleksić, koji se u Trsteniku bavi proizvodnjom jabuka, paradajza, celera i povrća je kazao da je paradajz prošle godine prodavan za 50 dinara po kilogramu, a sada za 30 dinara.

Istakao je da cene u prodavnicama, međutim, nisu niže i da građani i dalje skupo plaćaju voće i povrće.

„Kajmak kupe i strahovito se bogate tajkuni monopolisti koji su bliski režimu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i veliki trgovinski lanci“, rekao je Aleksić.

Pozvao je vlast da prihvati ekonomske mere Narodne stranke kojima je predviđeno da u naredne tri godine izdvajanje za poljoprivredu dostigne bar 10 odsto državnog budžeta, pošto sada iznosi četiri odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar