U trendu

Aleksić (Narodna stranka): Vlast nije odustala od rudnika litijuma u Loznici

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić ocenio je danas da je interes građana i države da ne bude otvoren rudnik litijuma kod Loznice i da „zlo novog okupatora, oličeno u Rio Tintu“ može biti pobeđeno samo zajedničkim delovanjem naroda, opozicije i udruženja građana.

„Vlast nije odustala od otvaranja rudnika litijuma kod Loznice i planira da celu Srbiju pretvori u rudarsko okno, i zato moramo stalno biti na oprezu. Samo zajedno možemo da se odupremo tom pogubnom planu režima predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Aleksić novinarima u Loznici.

On je naveo da Rio Tinto ima ozbiljne planove da otvori rudnik litijuma, kao i da ta kompanija „planira desetinama godina unapred, pa joj nekoliko godina odlaganja ne znači ništa“, naglašavajući da je Rio Tinto „ostavio pustoš gde god se na planeti Zemlji bavio iskopavanjem ruda“.

„Zato ni po koju cenu ne smemo dozvoliti da opustoši Jadar i druge delove Srbije. Rio Tinto, međutim, nije jedina kompanija koja planira da Srbiju pretvori u rudarsko okno“, rekao je Aleksić.

Naveo je da rudarske kompanije najlakše ostvaruju velike profite u državama u kojima je vlast korumpirana, a da je „vrh vlasti u Srbiji je korumpiran do guše“.

„Za građane koji žive u Jadru trebalo bi organizovati ekskurzije u Bor, Majdanpek i okolna sela da vide stepen razaranja i trovanja, jer je to slika koju žele da naprave i u Loznici. Naš narod beži iz Timočke krajine, a dolaze Kinezi, koji Srbiji prodaju zlato iskopano u Srbiji“, kazao je on.

Aleksić je pozvao građane da se angažuju u borbi protiv „trovanja Jadra i cele Srbije“ i dodao da će poslanici Narodne stranke u skupštini zastupati interese građana Loznice i okoline.

„Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović ne zastupa interese građana, nego interese Rio Tinta i Vučićevog korumpiranog režima i zato bi ga trebalo kazniti na izborima. Ne dolazi Rio Tinto da pomogne Loznici nego da ostvari ogroman profit i da ode, a nama da ostavi zatrovane zemlju, vodu i vazduh“, rekao je Aleksić.

Poslanica te stranke Ivana Parlić je rekla da će zajedničkom akcijom biti „pobeđeno zlo koje oličavaju Rio Tintu i Vučićev režim“, i navela da se u Loznici „rešava sudbina Srbije i zato zlo mora biti poraženo prvo u Loznici“.

„Zlo se pobeđuje politikom i aktivizmom, a ako bude trebalo i ulicom. Loznica je primer kako se izdaju nacionalni interesi, a zastupaju interesi novog okupatora – Rio Tinta. Ono što se sprema Loznici, sprema se celoj Srbiji. Izdato je 186 dozvola za rudarska istraživanja, što znači da je cela Srbija jedno istražno polje za nove rudnike“, rekla je Parlić.

Ona je ocenila da je vlast izmenila zakone tako da pogoduju multinacionalnim kompanijama, odnosno da je dovoljno „da donesu džak pun para i sa tim džakom zakucaju na vrata Aleksandra Vučića, koji je najveći antisrpski projekat u istoriji“.

„Vučić sa skupštinske govornice šalje signale Rio Tintu da se vrati i najavljuje nova istraživanja. Ko je on da odlučuje da proda ono što su generacije branile krvlju“, upitala je Parlić.

Poverenik Narodne stranke u Loznici i odbornik u lokalnom parlamentu Vladan Ljubinković rekao je da će osnivanje odbora Narodne stranke u Loznici ojačati front protiv otvaranja rudnika litijuma koji ugrožava sve koji žive u Jadru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar