U trendu

Aleksić: Prosečna plata od 600 evra velika prevara, većina gradjana na ivici siromaštva

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da ogroman broj gradjana živi na ivici siromaštva i da su navodi predsednika Srbije Aleksandra Vučića o prosečnoj plati od 600 evra „velika prevara“ jer polovina zaposlenih prima platu od 400 evra ili manje.

Aleksić je za portal Nova.rs. naveo da kada se plata od 400 evra i manje podeli sa po 2.000 ili 3.000 evra, koliko prima mali procenat zaposlenih, dobija se prosek kojim se vlast toliko hvali, prenela je Narodna stranka.

„Srbija, uprkos Vučićevim Potemkinovim selima, nažalost spada u najsiromašnije države regiona“, rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, Vučić poredi Srbiju s Nemačkom i tamošnjim rastom plata, a domaće plate mogu da se mere s makedonskim i bosanskim.

Aleksić je istakao da Vučić daje lažnu nadu gradjanima stalnim obećanjima o „visokim platama, nikad kvalitetnijem standardu i boljem životu“.

„Prosto je neverovatno koliko Vučić laže i o javnom dugu i bruto društvenom proizvodu (BDP) i sve lako može da se proveri“, rekao je Aleksić.

Naveo je i da Vučić procentualni udeo javnog duga u BDP-u tumači kako njemu odgovara i da tako kaže da je danas javni dug 51,6 odsto, a zapravo je iznad 56 procenata.

„Podsećam da danas javni dug Srbije iznosi više od 30 milijardi dolara, a kada je SNS došao na vlast polovinom 2012, dug je bio manji od 15 milijardi“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da su Vučić i njegovi „ekonomski stručnjaci gradjanima servirali jednu od najstrašnijih prevara“, kada su preko noći javni dug koji je bio veći od 70 odsto BDP-a nekakvom novom metodologijom spustili za 10 procenata.

Rekao je i da je „u tom falsifikovanju realnosti“ učestvovao i Republički zavod za statistiku i da je BDP danas gotovo na istom nivou kao i 2008, kada je kako je istakao, bila „nezapamćena ekonomska kriza“.

„Toliko o Vučićevim investicijama, prugama, putevima, fabrikama i svim čime se taj čovek neprestano hvali. Sve je laž“, rekao je on.

Dodao je da „u tih 51,6 procenata udela javnog duga u BDP-u nema ugovorenih, a nedospelih obaveza u vidu medjudržavnih zajmova koji ne ulaze u konačni dug a pre svega osam milijardi raznih kredita samo od Kineza“.

„Vučić brutalno laže i vredja inteligenciju svih koji se iole razumeju u ekonomiju“, istakao je Aleksić uz opasku da „nam se smeje u lice svako ko ume da sabere dva i dva“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar