U trendu

Aleksić: Tužilaštvo da ispita odgovornost Branka Stefanovića, državom upravlja mafijaška …

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić pozvao je danas tužilaštvo i nadležne organe da ispitaju odgovornost svih umešanih u aferu izvoza oružja, na čelu sa ocem ministra unutrašnjih poslova Brankom Stefanovićem, jer „mafijaška hobotnica na vrhu države uzima ogroman novac na narodnoj grbači“ razarajući namensku industriju.

„Pozivam tužilaštvo da ispita ko je i zašto državnom preduzeću Krušik zabranio da direktno u Jermeniju izveze mine u vrednosti od 7,16 miliona američkih dolara, iako je Nadzorni odbor Krušika odobrio toj firmi direktan izvoz oružja. Privatna kompanija je nekoliko meseci kasnije dobila dozvolu za izvoz Krušikovih oružja u Jermeniju“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Aleksić je istakao da ceo posao trgovine oružja obavlja nekoliko porodica bliskih vrhu države, a njihov glavni pokrovitelj je predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić.

„Tužilaštvo mora da ispita tačnu ulogu Branka Stefanovića i svih umešanih, a ne da Vučić presudjuje ko je kriv a ko ne, pošto je razorio sve institucije“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je Vučić na vrhu lanca trgovine oružjem, a da je ispod njega ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji izdaje dozvole za izvoz i proizvodnju naoružanja.

„Medju ključnim akterima je i Goran Todorović, vlasnik firme GIM, koji je sa Brankom Stefanovićem osnovao kompaniju United BG, a potom se povukao iz vlasništva u toj firmi. Kompanija GIM je 100 puta povećala prihode u poslednjih pet godina, a dobit je povećana 1.000 puta“, rekao je Aleksić.

Stefanović i Todorović su i suvlasnici firme „Worldwide construction and engineering“, koja se nalazi na istoj adresi kao GIM, što je zapravo adresa stana bez kancelarija i zaposlenih, odnosno reč je o „tašna-mašna firmi“ preko koje se „pljačka narod“, naveo je Aleksić.

„U poslu sa oružjem važna je i uloga porodice Petković, jer je Nemanja Stefanović, brat Nebojše Stefanovića, do pre nekoliko godina bio ortak u firmi Digital print sa Jugoslavom Petkovićem, koji je nedavno postao direktor državnog preduzeća SDPR. Njegov brat od strica Mladen Petković je bivši direktor Krušika i učestvovao je u poslu sa Jermenijom, a sada je direktor Zastava oružja“, objasnio je Aleksić.

Aleksić je rekao da je firmu Milana Subotića Vectura trans, koja je umesto Krušika dobila posao izvoza mina u Jermeniju, osnovao Slobodan Tešić, koji je na poternici nekih država zbog ilegalne trgovine oružjem.

Aleksić je dodao da je GIM nabavio 49 džipova „Land Rover Discovery“, koje je trebalo da pokloni MUP-u, i upitao šta se dogodilo sa tim džipovima i zašto je MUP od GIM-a trebalo da ih dobije.

„Tužilaštvo sve mora da ispita, umesto što hapsi uzbunjivača Aleksandra Obradovića iz Krušika, koji je ukazao na zloupotrebe. Sa druge strane, pravi gospodar Kolubarskog okruga i Valjeva je predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić, Vučićev kum, i on odlučuje o svemu u Krušiku“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je u „Krušiku“ u poslednjih nekoliko godina zaposleno 1.000 stranačkih aktivista SNS-a.

„Glišić odlučuje o tome šta će raditi direktor Krušika, koji će ugovor potpisati i kome će prodati naoružanje i municiju. U Krušiku ovih dana borave specijalni odredi koji pregledaju računare zaposlenih, pritiskaju i prete da vode računa o čemu govore i da ne iznose podatke u javnost“, rekao je Aleksić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.