U trendu

Aleksić u Rači: Vlastima je Nacionalni stadion vredniji od milion i po poljoprivrednika

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas u Rači da je „apsolutno nenormalno“ da vlast usred krize, za gradnju Nacionalnog stadiona izdvaja više nego za poljoprivredu od koje u Srbiji živi milion i po ljudi.

„Država će novcem građana iz budžeta platiti Nacionalni stadion 800 miliona evra, a za sve subvencije poljoprivredi biće izdvojeno 700 miliona evra“, rekao je Aleksić na tribini u Rači, saopštila je Narodna stranka.

On je dodao da Srbija ima gotovo pet miliona hektara obradivih oranica, što je tri puta više od Holandije, koja ima tek koliko Vojvodina, ali da u Holandiji postoji sistem koji je omogućio da poljoprivrednici žive dobro od svog rada, dok se „srpski seljak muči da opstane“.

Potpredsednik Narodne stranke je naveo da građani Rače za plate lokalnih funkcionera daju 20 miliona dinara, a ti funkcioneri su odlučili da iz opštinske kase, koju pune građani, za poljoprivredu izdvoje samo pet miliona dinara.

„To je slika koje govori o tome kako Srpska napredna stranka vidi vlast i državu, a riba smrdi od glave, pa se još gore ponašaju oni u republičkoj vlasti. Nema nikakve strategije, nego novac građana nemilice bacaju po sopstvenom nahođenju na nepotrebne stvari“, rekao je Aleksić.

On je istakao da ne može predsednik Srbije Aleksandar Vučić da odlučuje da li će Srbija biti poljoprivredna ili rudarska zemlja, nego je to odluka naroda.

„Svakog dana u Srbiji jedno dete oboli od raka, a Vučić kaže da mu je mnogo žao što Rio Tinto nije otvorio rudnik litijuma kod Loznice. Moramo da odbranimo Srbiju od takve štetočine koja krčmi nacionalne interese sa kojekakvim belosvetskim bitangama“, rekao je Aleksić.

Dodao je da Srbijom „vlada poglavica koji je oteo svu vlast u svoje ruke i on pušta kišu i odlučuje koji je dan u nedelji“, ali da narod ima moć da to promeni.

Aleksić je naveo da je „režimu najlakše da krade novac građana kroz infrastruktrune radove“.

„Niko nije protiv gradnje puteva i mostova, ali smo protiv toga da oni budu plaćeni i po tri puta više. Gradnja Moravskog koridora je bila dogovorena za 470 miliona evra, a sada će koštati najmanje milijardu evra“, rekao je Aleksić.

Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović rekao je Sda rbiju guši negativna selekcija jer je izborni sistem takav da se osim u mesnim zajednicama svi koji bi trebalo da budu predstavnici naroda biraju s lista partija.

„Zato u Skupštini Srbije nema predstavnika iz svih gradova i opština i ljudi beže iz manjih sredina jer niko ne vodi računa o njihovim interesima. Šumadija se gasi, a Šumadinci su napravili državu Srbiju“, rekao je Jovanović.

Poslanik i potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković rekao je da se ta stranka zalaže za promenu izbornog sistema tako da se na lokalnim izborima više ne glasa za stranke nego za kandidate po imenu i prezimenu, jer se glasanjem za stranke razvila korupcija i partijska poslušnost, pa o svemu odlučuje centrala stranke na vlasti.

Predsednik Opštinskog odbora Narodne stranke Rača Jovan Golubović predstavio je program stranke za Raču i istakao da će po promeni lokalne vlasti „za početak biti prepolovljen broj funkcionera, a cilj je da u opštini bude jedan funkcioner u stalnom radnom odnosu“.

„U Rači se gase institucije – sud, centar za socijalni rad, ugasiće se i katastar – sve nestaje, a kažu nam da se to događa jer ne možemo da plaćamo. Rača ima 9.750 stanovnika, a 17 funkcionera u stalnom radnom odnosu u opštini sa plaćenim računima za mobilni telefon i korišćenjem službenih automobila kojima obavljaju svoje privatne poslove, a to građani mogu da plate“, rekao je Golubović.

„Broj funkcionera mora da se smanji jer nas ti paraziti izjedaju iz dana u dan, šire se po kafanama i čine smutnje radnje, dok narod živi u kaljavim sokacima, putevi su urasli u trnje i ne može da se stigne do njive a da se ne pocepa odeća. U Rači je 1991. godine živelo više od 15.000 ljudi, a imali smo dva plaćena funkcionera“, dodao je Golubović.

Golubović je naveo da iz opštinske kase odlazi 6.000 evra mesečno za zakup zgrade za lokalni dom zdravlja i to na lokaciji u vlasništvu članova SNS-a, a opština ima sređene prostorije u Inkubator centru „koji zvrji prazan“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar