U trendu

Aleksić: Vlada da ukine zabranu izvoza pšenice ili hitno uvede nove mere za poljoprivrednike

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas Vladu Srbije da po tržišnim cenama otkupi potrebne količine žita i pšenice, kako bi ih bilo dovoljno za potrebe gradjana, da ukine zabranu izvoza ili da, u suprotnom, obezbedi dodatne subvencije proizvodjačima.

„Pozivam predsednika SNS-a Aleksandra Vučića da prestane da se igra sa poljoprivrednicima i da preko njihovih ledja glumi velikog zabrinutog gospodara. Odlazeća vlast je uništila srpskog seljaka i poljoprivredu u poslednjih deset godina i sada, pred kraj mandata, nastavlja da ih uništava pogrešnim odlukama koje su posledica teškog neznanja“, rekao je Aleksić, koji je treći na opozicionoj listi za parlamentarne izbore „Ujedinjeni za pobedu Srbije“.

Aleksić je u saopštenju istakao da je „odlazeća Vlada Srbije odlukom o zabrani izvoza pšenice i kukuruza direktno nanela udarac ionako osiromašenim poljoprivrednicima“, jer će višak tih proizvoda zbog zabrane izvoza morati po daleko nižim cenama da prodaju na domaćem tržištu.

„Poljoprivrednici koji ne mogu da obezbede veštačko djubrivo ni po tri puta većoj ceni od prošlogodišnje, koji jedini u Evropi nemaju popust na dizel i kojima su subvencije u poslednjih deset godina smanjene sa 12.000 dinara na 4.000 dinara po hektaru, danas doživljavaju da im država ne dozvoljava ni da prodaju svoje proizvode po dobroj ceni“, rekao je Aleksić.

Dodao je da poljoprivrednici ponovo trpe jer „nesposobna vlast nije obezbedila dovoljno žita i pšenice iz prošlogodišnje žetve i skladištila ih u silose robnih rezervi u kojima niko ne zna pravo stanje i količine“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.