U trendu

Aleksić: Vlast poslednjih 10 godina vodi šibicarsku ekonomsku politiku, a predlaže …

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da vladajuća većina „rebalansom predlaže inflatorni budžet“, a da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić u poslednjih deset godina vodi „šibicarsku ekonomsku politiku“.

„Varate gradjane kao šibicari – date im malo, pa im uzmete sve što imaju u džepu. Odnarodjena vlast od gradjana uzima novac za državnu kasu iz koje ga potom preliva u džepove tajkuna i ljudi koji upravljaju državom i u povlašćene firme bliske režimu“, rekao je Aleksić na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta.

Aleksić je rekao da nije ni „ponavljač“ ni „kriminalac“ kao što je to o njemu juče rekao Vučić, i obraćajući se ministru finansija Siniši Malom dodao da mu garantuje da će i on i Vučić uskoro biti osudjeni.

Aleksić je Malom rekao da je vlast u poslednjih deset godina svakog gradjanina Srbije zadužila za 3.000 evra, pošto je javni dug porastao sa 15 milijardi evra na 34 milijarde.

„Svaki gradjanin je 2012. godine dugovao 2.100 evra, a danas 5.100 evra. Sve vreme pokušavate da nametnete da nije važno koliki je iznos duga nego da je važan odnos u procentima duga i bruto društvenog proizvoda, ali gradjani će vraćati novac u milijardama a ne u procentima“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da vlast „besomučno baca novac gradjana Srbije kroz subvencije partijskim kompanijama SNS-a“.

„‘Milenijum timu’ ste bespovratno dali deset miliona evra za Vranjsku Banju, koju je ta kompanija platila dva miliona evra. ‘Milenijum tim’ je vaša firma, vaš brat sa njima saradjuje, živi u njihovom stanu, vozi njihov automobil, vi ste bili njihov konsultant. Hotel Tonanti u Vrnjačkoj Banji, koji je u vlasništvu vašeg jurišnika Aleksandra Papića, dobio je bespovratno 1,1 milion evra, a onda je otišao u stečaj. Tako bacate pare gradjana Srbije“, rekao je Aleksić Malom.

Aleksić je istakao da je gradnja brze saobraćajnice Požarevac-Golubac dodeljena kineskoj firmi bez tendera, a da je to posao u vrednosti od 337 miliona evra, kao i da na tom putu radi firma Zvonka Veselinovića „Nukleus“.

On je Siniši Malom rekao da „obmanjuje gradjane i smeje im se u lice“ navodima o prosečnim platama i penzijama.

„Kada tvrdite da je prosečna plata 620 evra, onda pitajte žene koje rade u skupštinskim službama kolika im je plata. Njihova plata je 35.000 dinara sa srednjom školom, a 55.000 dinara sa fakultetom, ali prosek vade guvernerka Jorgovanka Tabaković sa mesečnom platom od 650.000 dinara, direktor Državne revizorske institucije Duško Pejović sa platom od 675.000 dinara, direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević sa platom o 439.000 dinara i slični“, naveo je Aleksić.

Aleksić je povodom navoda Malog da je prosečna penzija 332 evra pokazao penzioni ček penzionerke iz Vrnjačke Banje, čija je penzija 11.390 dinara.

„Ona mi je poslala svoj ček i rekla da vam kažem da ne lažete više i da ne obmanjujete gradjane Srbije“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je rebalans predložen zbog većeg zaduživanja i zbog većih broja ministarstava.

„Tvrdite da je ovo najveća ekonomska kriza, a rasipate se i trošite pare na gluposti. To je vaš odnos prema gradjanima Srbije. Kažete da je rebalans rezultat povećanih prihoda, a najvećih deo povećanja prihoda je od poreza na dodatu vrednost (PDV), ali prećutkujete da je prihod povećan zbog ogromnog povećanja cena, odnosno inflacije“, zaključio je Aleksić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar