U trendu

Ambasada: Pariz i Berlin spremni za nastavak dijaloga u julu u Parizu

Francuska i Nemačka očekuju da uskoro bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine na samitu u Parizu zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, saopštila je večeras na Tviteru francuska ambasada u Prištini.

„Francuska i Nemačka očekuju da se dijalog izmedju Kosova i Srbije uskoro nastavi. Kancelarka (Angela) Merkel i predsednik (Emanuel) Makron spremni su da budu domaćini samita u Parizu“, navela je francuska ambasada.

Na Tviteru se oglasio i nemački ambasador u Prištini Kristijan Helt (Chistian Heldt) koji je naveo da je važna posvećenost dijalogu i da Nemačka u potpunosti podržava napore specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u postizanju napretka koji bi u doglednom vremenu doveo do suštinskog dogovora.  

„Naša vlada je sprema da bude od pomoći za predstojeći sastanak predvidjen u julu“, dodao je Helt.

Sajt Koha.net nedavno je preneo da Makron planira 17. jula u Parizu da organizuje samit o dijalogu Kosova i Srbije.

Nemačko-francuska reakcija usledila je pošto je specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel danas odložio sastanak predstavnika Beograda i Prištine zakazan za 27. jun u Beloj kući.

Grenel je na Tviteru reagovao na današnju objavu kosovskog premijera Avdulaha Hotija da ne može da dodje na sastanak u Vašingtonu s predstavnicima Srbije, posle objavljivanje predloga optužnice Tužilaštva u Hagu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i drugih osumnjičenih za ratne zločine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar