U trendu

Ambasada SAD: Bajdenov Samit za demokratiju nije mogao da uključi sve partnere

U inicijativu Samit za demokratiju američkog predsednika Džozefa Bajdena nisu mogli da budu uključeni svi partneri Vašingtona, a cilj je bio da se okupi regionalno i društveno-ekonomski raznolika grupa zemalja i pravnih instanci, rečeno je agenciji Beta u Ambasadi SAD u Beogradu.

Na pitanje agencije Beta da li su istiniti navodi da Srbija neće biti pozvana na Samit i koji su razlozi takve odluke, portparol Ambasade SAD u Beogradu naveo je da je „cilj bio da se okupe kako zemlje sa već snažno razvijenim demokratijama tako i demokratije u nastajanju, različite po broju stanovnika, etničkom sastavu i geografskom položaju“.

„Predsednikov Samit za demokratiju jedna je od mnogih inicijativa SAD usmerenih na unapredjenje demokratije, borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava širom sveta. SAD ostaju posvećene radu sa Srbijom na unapredjenju i jačanju demokratije kroz druge forume, kao i na sprečavanju nazadovanja demokratije, promovisanju poštovanja ljudskih prava i suzbijanju korupcije kako bismo zajedno dokazali da demokratske zemlje ispunjavaju potrebe svojih naroda“, naveo je portparol Ambasade.

Samit za demokratiju koji organizuje Bajden biće održan 9. i 10. decembra i okupiće više od 100 zemalja, sa ciljem zaustavljanja demokratskog nazadovanja i erozije ljudskih prava i sloboda širom sveta.

Medju 100 pozvanih zemalja i pravnih instanci, prema navodima portala Politiko, ne nalaze se Srbija, Kosovo i Bosna i Hercegovina, dok na listi jesu ostale ekonomije Zapadnog Balkana, Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija.

Na listi koju je objavio Politiko nalaze se i razvijene demokratije poput Francuske i Švedske, ali i zemlje poput Poljske i Filipina, u kojima aktivisti ukazuju na ugroženost demokratije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.