U trendu

Ambasada SAD: Neshvatljivo odlaganje slučaja paljenja ambasade u Beogradu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu saopštila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Sjedinjenim Državama „teško da shvate zašto pravda još nije zadovoljena“ u slučaju paljenja američke ambasade tokom nereda u Beogradu februara 2008.

„Važno je uvažiti činjenicu da neki pojedinci nisu ispunili svoje zakonske dužnosti, što se odnosi i na srpsku policiju koja se povukla sa svojih pozicija u blizini zgrade ambasade neposredno pre samog napada. Takođe je od vitalne važnosti otkriti koje osobe na vlasti su možda bili uključene u ovaj protivzakoniti čin sa tako tragičnim posledicima“, saopštila je američka ambasada.

Suđenje petorici policijskih čelnika, optuženih za propuste u obezbeđenju ambasade SAD otkazano je danas, 17. septembra, pred Višim sudom u Beogradu zbog službenih obaveza postupajućeg sudije. Suđenje će biti nastavljeno u petak, 18. septembra.

RSE je imao uvid u optužnicu u kojoj se petorica tadašnjih visokih policijskih funkcionera terete za teško delo protiv opšte sigurnosti. Optužnica, međutim, ne ispituje moguću političku odgovornost za nerede u noći mitinga posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

Sudski proces policijskim činovnicima obeležilo je više odlaganja ročišta i izmena optužnice, a počelo u junu ove godine.

„Sada kada je ponovo aktiviran sudski proces vezan za paljenje Ambasade SAD 2008. godine, posle toliko godina neshvatljivih odlaganja, Sjedinjene Američke Države naglašavaju značaj privođenja pravdi onih čije je činjenje ili nečinjenje imalo tako strašne posledice, uključujući i tragičnu smrt jednog državljanina Srbije, kao i veliku štetu koju je požar naneo našoj ambasadi“, navela je ambasada SAD.

Slučaj paljenja ambasade, uz još nerasvetljeni slučaj ubistva američkih državljana albanskog porekla braće Bitići iz jula 1999. godine, smatra se ozbiljnom preprekom unapređenju i potpunoj normalizaciji odnosa Srbije i Sjedinjenih Država.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.