U trendu

Ambasada SAD povodom navoda N1 o Vulinu: Ne komentarišemo rad obaveštajnih službi

Američka ambasada u Beogradu saopštila je danas da ne komentariše rad obaveštajnih službi, posle navoda da Vašington ne gleda blagonaklono na imenovanje Aleksandra Vulina za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

U pisanom odgovoru za Glas Amerike, ambasada SAD je navela da ne komentariše rad obaveštajnih službi, povodom saznanja televizije N1 da je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil rekao ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću da će saradnja sa BIA biti „duboko zamrznuta“ pošto „kadrovska rešenja“ u toj službi predstavljaju „veliki problem“ za Vašington.

Beograd je slične poruke američkih zvaničnika dobio više puta, a najnovija je stigla od Hila prilikom susreta s Dačićem 5. januara, navela je televizija N1, pozivajući se na pouzdane diplomatske izvore.

Hil je Dačiću rekao i da SAD žele da intenziviraju saradnju sa nekim drugim resorima Vlade Srbije, među kojima je Ministarstvo unutrašnjih poslova, i da će u tom cilju ubrzo organizovati posetu ministra policije Bratislava Gašića Vašingtonu, navela je N1.

Gašić je bio na mestu direktora BIA do izbora nove vlade Srbije 26. oktobra 2022. godine, a za njegovog naslednika u decembru je imenovan Vulin, bivši ministar policije i odbrane poznat po proruskim stavovima.

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza optužio je Vulina da je u maju 2021. godine, kao ministar policije, organizovao praćenje i prisluškivanje grupe ruskih opozicionara i da je transkripte prisluškivanih razgovora potom predao sekretaru Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolaju Patruševu. Rezultat je bilo hapšenje grupe ruskih opozicionara, a njen lider Andrej Pivovarov osuđen je na pet godina zatvora.

Dok je bio ministar policije, Vulin je krajem 2021. u Moskvi sa Patruševim dogovorio formiranje zajedničke radne grupe za borbu protiv „obojenih revolucija“, odnosno pobuna naroda.

U avgustu prošle godine, u jeku rata u Ukrajini, Vulin se u Moskvi sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i poručio da Srbija „jedina u Evropi nije deo antiruske histerije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.