U trendu

Ambasada Ukrajine u Srbiji nema informacije o srpskim isporukama oružja

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je u pisanom odgovoru Glasu Amerike da „ne raspolaže informacijama“ o tome da je Beograd namerio da pošalje oružje Ukrajini, ili je to već uradio.

To je juče objavila agencija Rojters, pozivajući se na američke obaveštajne poverljive dokumente koji su nedavno procureli u javnost.

U jednom od njih, koji nosi oznaku „tajno“, navodi se da je Srbija odbila da pruži podršku u obuci ukrajinskih trupa, ali je pristala da Ukrajini pošalje oružje ili je to već uradila.

Ambasada Ukrajine saopštila je da nema informacije o isporuci oružja iz Srbije i da se „pri tome rukovodi izjavama srpskih zvaničnika“.
Ministri odbrane i spoljnih poslova Srbije, Miloš Vučević i Ivica Dačić demantovali su juče navode Rojtersa.

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je juče da ima saznanja da Srbija ne prodaje oružje Ukrajini.

„Ne možemo da komentarišemo navodne poverljive informacije, ali prema našim saznanjima, Srbija ne prodaje oružje Ukrajini“, rečeno je u sredu za Radio slobodna Evropa u američkoj ambasadi u Beogradu.

Prenoseći podatke iz procurelih tajnih dokumenata Pentagona, agencija Rojters je juče objavila da se Srbija složila da pošalje oružje Kijevu ili da ga je već poslala.

Dokument u koji je Rojters imao uvid predstavlja rezime odgovora evropskih vlada na zahteve Ukrajine za vojnu obuku i „ubojitu pomoć“, odnosno oružje, i bio je među desetinama poverljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedelja, što bi, kako se ocenjuje, moglo da bude najozbiljnije odavanje američkih tajni poslednjih godina.

Pitanje slanja srpskog oružja ukrajinskim snagama aktuelno je otkako je ruski portal mash.ru 27. februara objavio, ne navodeći izvore, da je u vojnim arsenalima Ukrajine završilo najmanje 3.500 raketa proizvedenih u srpskoj fabrici oružja Krušik, koje Kijev koristi u napadima na ruske položaje.

Moskva je 2. marta saopštila da je od Beograda zatražila zvanično objašnjenje o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je tada da je Moskva duboko zabrinuta zbog navoda o umešanosti Srbije u prodaju oružja Ukrajini.

Srpski zvaničnici su i tada demantovali te navode pozivajući se na zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost iz februara 2022, kojima je Srbija proglasila neutralnu poziciju u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.