Ambasador Djukić: Selakoviću je prioritet unutrašnja politika

Bivši ambasador Srećko Djukić izjavio je danas da se ministar Nikola Selaković u proteklih 100 dana više bavio unutrašnjom politikom nego spoljnim poslovima i da u tom periodu Srbija nije zabeležila nijedan značajan pomak u spoljnoj politici.

Djukić je agenciji Beta kazao da je Selakovićev portfelj prazan i da njegov rad kao šefa diplomatije ne zaslužuje pozitivnu ocenu.

Bez obzira na pandemiju kovida-19, dodao je ambasador, Selakovićev učinak je više nego skroman.

„On je za 100 dana posetio samo Kipar i Bugarsku. Poseta Bugarskoj je brzo anulirana jer je ministar odbrane Krasimir Karakačanov žestoko napao Srbiju zbog odluke Severne Makedonije da uvede srpski jezik u škole. Taj napad je ostao bez odgovora srpske strane, što je nedopustivo“, ocenio je Djukić.

Na pitanje Bete, da li je ministar Selaković trebalo da se više usredsredi na poboljšanje odnosa sa susedima, Djukić je kazao da su odnosi sa „starim“ susedima Madjarskom, Rumunijom, Bugarskom i Grčkom uglavnom dobri, ali da s „novim“ susedima Hrvatskom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom imamo veliki broj nerešenih problema.

„Zadatak ministra Selakovića je bio da u prvih 100 dana pokaže pravac srpske spoljne politike, ali u tom pogledu on ništa nije uradio. Selaković nije posetio nijednu susednu zemlju, osim Bugarske, niko iz tih zemalja nije bio u poseti Beogradu i nije bilo nijednog telefonskog razgovora“, rekao je ambasador.

Upitan zašto ni sa Crnom Gorom nije došlo do popravljanja odnosa nakon promene vlasti, Djukić je kazao da je osnovni problem što crnogorska vlada nije konstituisana po želji Beograda.

„Nova crnogorska vlada je potvrdila osnovna opredeljenja u spoljnoj politici koja je imala prethodna vlada: članstvo u NATO, put ka EU, priznanje Kosova i otklon prema Rusiji. To se ne uklapa u poglede Beograda i zato je produbljen razlaz“, ocenio je Djukić.

Na pitanje zašto nije ništa uradjeno da se popune diplomatsko-konzularna predstavništva i imenuju ambasadori u više od 30 zemalja, Djukić je naveo da se u srpskoj diplomatiji smena kadrova obavlja „kampanjski i oruk“.

„Naša diplomatija trpi posledice koje postoje u svim drugim državnim sektorima. Mi nemamo instituciju u okviru MSP koja bi osposobila stručni kadar za sve pozicije u diplomatsko-konzularnim predstavništvima“, rekao je ambasador.

Na pitanje Bete s kojim zemljama Srbija danas ima dobre odnose, Djukić je kazao da se u ovom trenutku ne može izdvojiti neka značajna zemlja s kojom imamo dobre odnose na ravnopravnim osnovama.

„S Francuskom imamo dobre odnose zato što smo im dali Aerodrom, i sada otvoren račun za izgradnju metroa, a Kini smo dozvolili da u Srbiji radi šta hoće i koliko hoće. Sve to odstupa od strateškog prioriteta Srbije, a to su evrointegracije“, rekao je Djukić.

On je podsetio da je Srpska napredna stranka 2012. godine pobedila na izborima jer je preuzela program Demokratske stranke i obećala gradjanima da će Srbiju do 2018. godine pripremiti za ulazak u EU.

„Da bi se vodila evropska politika, vlada i javnost bi trebalo da tome budu posvećeni svaki dan. Medjutim, još od 2015. godine vlast je EU gurnula na sporedni kolosek. Definitivno, Srbija više nije na evropskom putu. Mi od Kine i Rusije više ne vidimo Evropsku uniju“, zaključio je Djukić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.