U trendu

Ambasador Hil: Vreme je da se ZSO stavi na sto i da se o tome povede ozbiljan razgovor

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas da bi na nastavku dijaloga Beograda i Prištine, koji je zakazan za 18. avgust, na dnevnom redu morala da se nadje i tema Zajednice srpskih opština (ZSO).

Hil je u emisiji „Oko“ na Radio-televiziji Srbije rekao da misli da nema važnijeg pitanja od toga kako će srpska zajednica na Kosovu živeti u budućnosti, koliko se bezbedno osećaju i da li žele da ostanu na Kosovu.

„Mislim da je ZSO dobar put, o tome se godinama govori. Vreme je da se stavi na sto i povede ozbiljan razgovor o tome“, naglasio je ambasador.

On je istakao da takva rešenja postoje u mnogim demokratijama i ocenio da „mogu biti primenjena i na Balkanu“, naglašavajući da „bilo koja država, uključujući i Kosovo, ako želi da dostigne evropske standarde i bude prihvaćena u porodicu evropskih naroda, onda mora tome ozbiljno da pristupi“.

„Obe strane moraju ozbiljno da se posvete ovom pitanju, njegovom rešavanju, suočavanju sa problemima i to sa namerom da konačan cilj bude funkcionalan i održiv u stvarnom svetu“, kazao je Hil.

Hil je rekao da su SAD svakako uočile rast tenzija izmedju Beograda i Prištine u poslednje vreme i istakao da sve strane moraju da „obuzdaju svoju retoriku, jer je bilo nekih teških reči, što nije baš od pomoći u ovom procesu“.

„Ovakva atmosfera nikada ne pomaže, ali mnogo toga je na stolu. Bilo je mnogo priprema za sledeću nedelju i nekako sam optimista da će biti napretka. Ljudima je stvarno potreban taj napredak, sve ovo predugo traje“, naveo je ambasador.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar