U trendu

Ambasador Italije: Sastanak Vučića i Kurtija korak napred, primeniti sve postignute sporazume

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori (Luca) izjavio je da ovonedeljni sastanak lidera Beograda i Prištine u Briselu predstavlja korak napred u procesu normalizacije odnosa dve strane i ukazao na značaj sprovođenja svih postignutih sporazuma u dijalogu.

U intervjuu agenciji Beta, koji ćemo objaviti sutra, Gori je rekao da da je evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji je danas na stolu, „prilika koja se mora iskoristiti“ i dodao da Italija, sa te tačke gledišta, „ceni realan i konstruktivan stav“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Povodom sastanka Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u ponedeljak, na kojem su se saglasili o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa, Gori je kazao da u dijalogu Beograda i Prištine „ima još mnogo toga da se uradi, pre svega na sprovođenju onoga što je dogovoreno i finalizaciji sporazuma“.

„Obaveze koje su strane na sebe preuzele, već postignutim sporazumima u okviru dijaloga, uključujući formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, moraju biti sprovedene“, naveo je ambasador Italije.

Dodao je da je to „važan korak, koji se naglašava“ i u pismu koje je premijerka Italije Đorđa Meloni, zajedno sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, uputila predsedniku Vučiću i premijeru Kurtiju uoči sastanka.

„Uvereni smo da se sporazumi koje su do sada potpisali Beograd i Priština moraju u potpunosti primeniti. Stoga smatramo da Zajednicu opština sa srpskom većinom treba formirati bez daljeg odlaganja, u skladu sa odredbama Briselskog sporazuma“, rekao je Gori.

Upitan da li model Južnog Tirola može da bude prihvatljiv za obe strane kao rešenje za autonomiju severa Kosova, Gori je kazao da „postoji mnogo modela koji mogu poslužiti kao uzor“.

„Onaj koji se primenjuje u Južnom Tirolu konkretno je pokazao da može da funkcioniše i može da posluži, zajedno sa ostalim rešenjima koja se koriste u drugim evropskim zemljama, kao inspiracija. Ipak, na Beogradu i Prištini je da odluče“, naveo je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.