U trendu

Ambasador Izraela: Priznali smo Kosovo još 4. septembra

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je danas da nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili ne Kosovo, jer je, kako je rekao za N1 tv, Izrael priznao Kosovo 4. septembra.

Inače, 4. septembra su potpisani sporazumi u Beloj kući u dve varijante, a samo u dokumentu koji je potpisala Priština stoji priznanje kosovske nezavisnosti od strane Izraela, jer Beograd nije hteo da se složi s tim, ali nije mogao ni da spreči suverenu odluku Izraela.

Izraelski ambasador je to danas ponovio, ističući da je na inauguralnom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o poboljšanju odnosa dve zemlje, a na pitanje kako je Vučić komentarisao izraelsko priznanje Kosova, Vilan je naveo da to nije nešto čime je Vučić zadovoljan i da ne podržava tako nešto.

„Ali, Izrael je suverena država i to je naša odluka. Sporazum je potpisan, to nije nešto što ćemo ja ili Vučić da promenimo. Mi treba da radimo na unapređenju odnosa, a ne da se bavimo previše nečim što je urađeno pre dve i po nedelje u Vašingtonu“, poručio je ambasador Izraela.

„Sada treba da se vidimo na koji način da ne dozvolimo da to utiče na odnose Srbije i Izraela“, rekao je Vilan za TV N1.

On je 16. septembra, neposredno nakon što je predao akreditive predsedniku Vučiću, rekao za Tanjug da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo, ali je istakao da je to deo nedavno postignutog sporazuma u Vašingtonu:

„Što se tiče Kosova, imamo izjavu izraelskog premijera o obostranom priznanju Izraela i Kosova. Do sada nismo preduzeli dodatne korake na terenu, ali, to je deo sporazuma potpisanog u Vašingtonu“, rekao je Vilan tada za Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.