U trendu

Ambasador Kif: Atmosfera na sednicama Saveta bezbednosti ne doprinosi uvek normalizaciji (VIDEO)

Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif izjavio je danas da atmosfera na sednicama Saveta bezbednosti o Kosovu nisu uvek doprinosile normalizaciji odnosa i pomirenju Beograda i Prištine.

Povodom spekulacija da Velika Britanija pokreće inicijativu o promeni formata sednica Saveta bezbednosti o Unmiku, Kif je za agenciju Beta rekao da se o tim pitanjima uvek raspravlja u Njujorku i da treba videti kako će danas proći sednica u UN.

On je rekao da je to „nešto o čemu se u Savetu bezbednosti UN stalno razgovara, a ne nekakva nova inicijativa ili velika zavera, koje toliko vole da izmišljaju pojedini tabloidi“.

„Za nas je uvek najvažnije pitanje bilo da li rasprave u UN o Srbiji i Kosovu unapredjuju proces normalizacije i pomirenja. Mi ne krijemo da ne smatramo da je to uvek bio slučaj. Želimo da vidimo da li su rasprave o Srbiji i Kosovu konstruktivne, da li doprinose smanjivanju tenzija, da li gledaju u budućnost i podržavaju proces koji vodi ka normalizaciji odnosa“, rekao je Kif.

Na pitanje o navodnim aktivnostima zemalja Kvinte na ubrzanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Kif je rekao da ne želi da se upušta u spekulacije, ali da je normalan deo diplomatske prakse da se razgovara s bliskim prijateljima i partnerima o idejama kako podržati inicijative koje želite da vidite ostvarene u praksi.

„Jedna od stvari koje mi želimo da podržimo je napredak u dijalogu Srbije i Kosova i želimo da podržimo punu normalizaciju“, rekao je Kif.

Na pitanje šta za Veliku Britaniju treba da bude ishod normalizacije, Kif je rekao da je EU kao cilj postavila normalizaciju odnosa, ali da je na uključenim stranama, odnosno na Beogradu i Prištini, da u aktuelnim razgovorima i procesu dijaloga usaglase šta to znači i da uz pomoć svojih medjunarodnih partnera pronadju rešenje.

„To je proces koji treba da predvode Srbija i Kosovo, ko drugi može naći realna rešenja za otvorena pitanja? Dijalogom posreduje EU i mi podržavmo taj dijalog. Mi se nadamo prilikama da podržimo proces. To radimo zato što, prvo, za uspeh pristupanja Srbije EU to predstavlja jedno od pitanja koje mora biti rešeno, ali radimo takodje zato što verujemo da bez reševanja preostalih teških bilateralnih pitanja na Balkanu na duži rok ne možete ostvariti bezbednost, stabilnost i napredak koji su svima potrebni“, rekao je Kif.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.