Ambasador Nemačke o jugu Srbije: Politička situacija dobra, ekonomska nezadovoljavajuća

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib je danas u Bujanovcu razgovarao s predstavnicima opština Bujanovac, Preševo i Medvedja i ocenio da je tamo „politička situacija dobra, ali ekonomska situacija nije zadovoljavajuća“.

Šib je novinarma rekao tokom svoje prve posete Bujanovcu da će Ambasada Nemačke u Beogradu „uraditi sve“ da privuče nemačke investitore radi otvaranja radnih mesta u tim opštinama.

„Otvaranje autoputa takodje ima pozitivan efekat na situaciju na jugu Srbije. Mi smo u stalnoj komunikaciji s Nemačko-srpskom privrednom komorom kojoj ćemo proslediti informacije“, kazao je Šib.

Dodao je da se zalaže za nastavak dijaloga albanskih političkih lidera iz Bujanovca i Preševa s Vladom Srbije tačkama iz Platforme koju je i Vlada Srbije donela u junu 2013.godine, kao i za nastavak obezbedjivanja udžbenika na albanskom jeziku.

Predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medvedja, Zoran Stanković koji je prisustvovao današnjim razgovorima, rekao je novinarima da je „do sada uloženo mnogo napora da se obezbede udžbenici na albanskom jeziku“.

Izneo je da je postignut dogovor da do kraja ove godine još 18 udžbenika na albanskom jeziku bude dostupno učenicima u tim opštinama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.