U trendu

Ambasador SAD osudio paljenje vozila sa RKS tablicama na severu Kosova

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) osudio je danas slučajeve paljenja automobila RKS registarskih oznaka na severu Kosova.

Ambasador SAD naveo je da „sa velikim žaljenjem“ mora da ponovi poruku koju je na Tviteru objavio na 2. novembra (prošle godine), kada su na severu Kosova automobili sa RKS registarskim oznakama.

U severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu sinoć su zapaljena još tri automobila registrovana na RKS tablice, a preksinoć u Zubinom Potoku dva, čiji su vlasnici srpske nacionalnosti, preneo je portal KoSSev.

U novembru su SAD zatražile da Kosovo produži period primene odluke za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu za 12 meseci.

„SAD osuđuju paljenje ili uništavanje imovine i svaki pokušaj da se spreče oni koji imaju, ili nameravaju da dobiju RKS registarske tablice prema zakonima Kosova. To su krivična dela“, napisao je tada Hovenijer.

Prema dogovoru koji su postigli Kosovo i Srbija o pitanju tablica, Priština se obavezala da će odustati od kazni, a Beograd da više neće izdavati registarske tablice koje ne priznaju kosovski zakoni.

Juče je bio pretposlednji dan za (pre)registraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice uz olakšice.

Vlada Kosova smatra da su srpske tablice kosovskih gradova (KM, PE, PR, UR, PZ, ĐA, GL) nelegalne.

Portal KosSev je naveo da je tokom 2022. na severu Kosova zapaljeno najmanje 15 vozila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar