U trendu

Ambasador Španije se nada da će Srbija otvoriti nova poglavlja tokom slovenačkog predsedavanja EU

Ambasador Španije u Srbiji Raulo Bartolomeo Molina rekao je danas da se nada da će Srbija otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom za vreme slovenačkog predsedavanja.

On je, tokom razgovora sa Poslaničkom grupom prijateljstva sa Španijom (PGP), naveo da je njegova zemlja 22. juna, kada je održana Medjuvladina konferencija EU, podržala otvaranje novih poglavlja koja se tiču evropskih integracija Srbije, saopštila je Skupština Srbije.

Molina je naveo da je u pripremi i opšti sporazum o saradnji Srbije i Španije, koji će podržati infrastrukturnu saradnju, pogotovo korišćenje evropskih IPA fondova, kulturnu saradnju i ujedno pospešiti trgovinsku razmenu.

Politički odnosi dve zemlje su izvanredni, rekao je Molina i ponovio da Španija neće menjati stav po pitanju Kosova i da poštuje medjunarodno pravo.

Rekao je da u španskom parlamentu ne postoje poslaničke grupe prijateljstva kao koncept, ali da je bilo reči, prilikom posete ministra spoljnih poslova Srbije Španiji, o formiranju jedne vrste foruma, koji bi povezao parlamentarce dve zemlje.
Predsednik PGP Balint Pastor je istakao da su teritorijalni integritet i suverenitet teme koje povezuju dve zemlje i zahvalio ambasadoru na principijelnom stavu kada je u pitanju nepriznavanje Kosova.

Zahvalio se i na podršci Španije kada su u pitanju evropske integracije Srbije i podvukao da je stabilnost regiona jedan od ključnih prioriteta Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.