U trendu

Ambasador Ukrajine: Sve je teže da shvatimo argumente Srbije za neuvodjenje sankcija

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas da je veoma teško pitanje za Ukrajinu da li razume odluku Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji i dodao da je „smešno“ porediti pitanje Kosova i četiri ukrajinska regiona koje je Rusija nedavno otcepila.

„Hteli bismo da vidimo Srbiju kao prijatelja i saveznika i teško nam je da shvatimo argumente koje Srbija daje sa svakim našim poginulim vojnikom, sa svakim poginulim detetom, a više od 300 dece je poginulo do sada i mnogo više njih je ranjeno. Sve je teže i teže razumeti argumente Srbije“, rekao je ambasador za N1.

Dodao je da očekuje podršku Srbije i pridruživanje sankcijama koje se uvode Rusiji te da će to pokazati da se Srbija i Ukrajina zalažu za iste vrednosti.

On je rekao i da je na početku leta imao priliku da se sastane nekoliko puta sa najvišim srpskim zvaničnicima, i to u vreme kada je situacija bila još više štetna za Ukrajinu – dok nije oslobađala većinu teritorija.

„Susreo sam se sa predsednikom kada je uručio akreditive, sastao sam se i sa premijerkom Brnabić. Razumemo jedni druge kada govorimo o humanitarnim pitanjima, pitanjima izbeglica, zajedno smo posetili Vranje sa Aleksandrom Vučićem, ta poseta pokazala je da imamo zajedničko razumevanje da pomažemo ljudima koji se spasavaju od rata“, rekao je ambasador.

Povodom sporazuma koji je Srbija nedavno potpisala sa Rusijom u Njujorku, on kaže da ne može kao diplomata da kritikuje takve stvari. Mogu, dodaje, samo da mu se sviđaju ili ne sviđaju.

Povodom stava ruskog ministarstva spoljnih poslova koje se pozvalo na presudu Međunarodnog suda pravde o Kosovu kao dokaz da su referendumi u skladu sa međunarodnim pravom, Tolkač predlaže da se treba osvrnuti na nešto drugo.

„Referendumi koji su održani na Kosovu pod monitoringom međunarodnih posmatrača i koji su se spremali godinama, a da ih uporedimo sa referendumima koji se održavaju pod pretnjama oružanih snaga Rusije – smešno je porediti to“, rekao je.

Ukrajinci su, kako dodaje, jedni od retkih koji stalno istupaju za teritorijalni integritet Srbije.

„To smo radili, radimo i radićemo u budućnosti“, dodao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar