U trendu

Ambasadorka Slovačke: Srbija se nije odazvala na poziv za sastanke

Ambasadorka Slovačke u Beogradu Dagmar Repčekova izjavila je da se predstavnici Srbije nisu odazvali pozivu da prisustvuju neformalnim sastancima sa zemljama kandidatima koje će Bratislava organizovati tokom predsedavanja Evropskoj uniji.

Slovačka će kao predsedavajuća Savetu EU pored zvaničnih sastanaka ministara EU organizovati i neformalne sastanke na koje će pozvati i predstavnike zemalja kandidata za članstvo.

Medju tim sastancima su Savet za unutrašnje poslove i pravosudje, koji će biti održan u julu u Bratislavi, kao i Savet za zaštitu životne sredine.

„I za jedan i za drugi poslali smo pozive nadležnim ministarstvima Srbije, ali nismo, nažalost, do današnjeg dana dobili odgovore“, rekla je Repčekova za današnje izdanje Politike.

Repčekova je izjavila da će proces proširenja biti jedan od prioriteta slovačkog predsedavanja EU, ali da će Srbija „morati da sprovede reforme, da uskladi svoje zakonodavstvo i odnose sa susedima i da uradi svoj domaći zadatak“.

„Nije važno koliko će se brzo ovaj posao završiti, važno je da je doveden do kraja. Ako treba više vremena da se neke stvari raščiste, onda je bolje da nigde ne žurimo“, rekla je ambasadorka i dodala da dobijanje članstva zavisi od spremnosti država kandidata.

Prema njenoj oceni, nema razloga za ispitivanje stava vlade Srbije da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet posle odluke Brisela da ne budu otvorena poglavlja 23 i 24.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar