U trendu

Američka avijacija demonstrirala silu iznad Balkana sa F-35

Američka avijacija izvela je danas prikaz sile sa dva borbena aviona F-35 iznad Balkana, čiji je cilj bio pokaže prisustvo vojne moći u kontekstu rata koji se vodi u Ukrajini.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, dva F-35 su poletela iz Nemačke i nastavila su kroz vazdušne prostora članica NATO, zaobilazeći Srbiju, do Bugarske i zatim su ušli u makedonski vazdušni prostor.

„Na maloj visini preleteli su aerodrom Petrovac i sleteli. Posle popune gorivom otišli su nazad. Zadatak je bio jasan – da se pokaže prisustvo američke vojne moći iznad Balkana u kontekstu rata koji se vodi na istoku“, piše u tekstu.

Oba aviona bila su naoružana sa raketama vazduh-vazduh velikog dometa AIM-120 AMRAAM koje su vidjene na zemlji, jer je otvoren prostor unutar aviona za smeštaj projektila i jedna raketa je pred posmatračima izvučena.

Zadatak iznad Balkana poveren je pilotima 134. lovačke eskadrile Nacionalne garde Vermonta, partnerske države Severne Makedonije u SAD.

Ta eskadrila ima detašman od osam F-35A koji su privremeno prebazirani u nemačku bazu Špandalem, kao deo ojačanog prisustva NATO na istočnom krilu saveza.

Još jedan prikaz sile izveden je 16. juna kada su dva F-35A preletela regiona Baltika i na maloj visini prošla iznad Vilnjusa, Rige i Talina.

„Politička i propagandna poruka je čitljiva – Amerika namerava da štiti saveznike. Zato se pokazuju avion koji je prestižno sredstvo američke avijacije. Njegov glavni adut je nizak radarski otkaz i sofisticiran elektronski sistem koji treba da obezbedi prodor kroz protivnički sistem protivvazdušne odbrane“, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar