U trendu

Američke agencije: Vučić, najuticajniji srpski političar

Američka agencija AP prenela je danas da je Aleksandar Vučić položio zakletvu kao novi predsednik Srbije uz obećanje da će raditi za mir i stabilnost na, kako ističe agencija, ratom iscrpljenom Balkanu, uz jačanje oružanih snaga zemlje.

„Moramo da stvorimo region gde su razlike prednost, a ne osnova za sukobe“, rekao je Vučić u govoru u skupštini, ističe AP.

Agencija navodi i da je Vučić rekao da je na Balkanu bilo dosta ubijanja, te da je vreme da se rađamo.

Takođe citira njegove reči da Srbija neće postati članica NATO „niti i jednog drugog saveza

Blumberg u izveštaju o Vučićevom preuzimanju dužnosti novog predsednika opisuje kao najuticajnijeg srpskog političara od raspada Jugoslavije, kao i da se očekuje da će nastaviti da drži vlast, čak i kada zauzme pretežno protokolarno mesto predsednika države.

Kako se navodi, on planira da očuva zemlju na putu ka EU, iako je obećao da se nikada neće pridružiti NATO, priznati nezavisnost Kosova, kao i da će želeti da očuva tradicionalno jake političke veze sa Rusijom.

„Srbija je dobila predsednika koji će se boriti za nju svim srcem, svom snagom i energijom, u ime naroda i svih ljudi“, rekao je Vučić poslanicima, citita Blumberg.

On je u govoru kazao da će izgraditi bolje odnose sa SAD, jer bi „neizgradnja prijateljskih odnosa sa SAD, bez obzira na razlike o statusu Kosova, izazvalo mnogo veću štetu Srbiji“.

U svom govoru, prenosi Blumberg, on je kazao da će nastaviti pregovore sa kosovskim Albancima u okviru dijaloga koji je od veoma važan za Srbiju.

Obe agencije navode da je inauguraciju pratila podrška Vučićevih pristalica, i nezadovoljstvo njegovih političkih rivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.