Amerikanac Džek Smit novi glavni tužilac suda za zločine OVK

Američki pravnik Džek Smit (Jack Smith) postavljen je za novog glavnog tužioca suda za zločine OVK u Hagu, saopštio je danas taj sud.

Smit će zameniti Dejvida Švendimana (David Schwendiman) kome je, krajem marta, istekao ugovor s vladom SAD na osnovu kojeg je radio kao tužilac suda.

U saopštenju suda, dostavljenom Beti, piše da Smit „ima iskustva u istragama o visoko pozicioniranim funkcionerima, kao i u medjunarodnim krivičnim istragama“.

„Počašćen sam i srećan da je pred mene postavljen ovaj izazov i radujem se što ću da nastavim istragu“, izjavio je Smit.

Smit je od 2008. do 2010. bio koordinator istraga u stalnom Medjunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu, gde je „bio zadužen za osetljive istrage nad stranim vladinim službenicima i pripadnicima paravojnih milicija osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid“.

„Od 2010. do 2015. Smit je radio kao rukovodilac Odeljenja za javnu odgovornost pri američkom Ministarstvu pravde i nadgledao sudjenja za komplikovane predmete javne korupcije širom SAD“, piše u saopštenju suda.

Smit je potom bio i savezni tužilac u američkoj državi Tenesi, a radio je i u kancelariji saveznog tužioca u Njujorku.

U Njujorku je „rukovodio ekipom od oko stotinu tužilaca“ u suzbijanju „javne korupcije, terorizma, krvnih delikata i organizovanih bandi, privrednog kriminala i složenih finansijskih zloupotreba“.

Za svoj rad, po saopštenju, dobio je više nagrada u SAD.

Na dužnost glavnog tužioca suda za zločine OVK, Smit dolazi s položaja rukovodioca pravne službe Bolničkog udruženja SAD.

Sud za zločine OVK, čiji je zvanični naziv Specijalizovana veća Kosova, do sada nije podigao nijednu javnu optužnicu.

Sud je nadležan za „zločine započete ili počinjene na Kosovu“ od 1. januara 2008. do 31. decembra 2000. godine.

Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK će „voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope… od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i medjunarodnim krivičnim delima“.

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti (Dick Marty) pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson (Clint Williamson).

Pre odlaska s te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.