U trendu

Amerikanci kidnapovali pregovore za Kosovo od Evrope, a onda je „uleteo“ Sijera Leone

Amerikanci su uspeli da za isti sto dovedu srpskog predsednika Aleksandra Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija i to u momentu kada je još jedna država Sijera Leone povukla priznanje Kosova.
Ovim potezom Srbija je pokazala da ne pristaje na politiku trampe – skidanje taksi za prestanak diplomatske ofanzive – a Amerika da nema nameru da odustane od zahteva upućenih Prištini o ukidanju taksi.

Amerika preuzela i povela pregovore
Profesor dr Slobodan Zečević iz Insitituta za Evropske studije smatra da je Amerika preuzela pregovore Beograd -Priština jer kako ističe, Evropska unija nie bila dovoljno efikasna u realizaciji Briselskog sporazuma.

„EU nije izvršila nikakav pritisak na Prištinu kako bi se Briselski sporazum realizovao. S obzirom da je taj sporazum ostao „mrtvo slovo na papiru“, Amerika se direktno uključila u pregovore i na neki način počela da ih vode,“ objašnjava Zečević.
Po njegovim rečima, ovo nije ništa novo jer se slična situacija desila i u slučaju krize u BiH i donošenja Dejtonskog sporazuma kojim je kriza rešena. Što se tiče EU, naš sagovornik kaže da će ona sad pokušati da uhvati „priključak“ na pregovore, kako bi pokazala da nije potpuno izbačena.

EU će pokušati da se priključi
„U tom smislu, ja vidim neke pokušaje od strane predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel da organizuju neki skup na temu rešavanja kosvskog čvora ako se povuku takse. To će verovatno biti njihov pokušaj da ne budu marginalizovani. Mada, objektivno gledano, izgleda da su sada Amerikanci ključni faktor u rešavanju kosovskog pitanja,“ mišljenja je naš sagovornik.

Profesor Zečević smatra da uvek postoji šansa da se na zahtev Srbije u te buduće razgovore uključi i Rusija.

„Rusija ima taj argument zato što je članica SB UN i u krajnjoj liniji nikakav konačan dogovor bez Moskve u suštini ne može da bude sproveden u SB UN,“ podseća on.
A koliko je dobar tajming za povalčenje priznanja Kosova od strane države Sijera Leone, baš dok je Vučić u SAD  i kako će Amerikanci gledati na tu vest koja stiže u trenutku kada su pokušavali da približe Beograd i Prištinu, za Sputnjik komentariše Jovan Kovačić, predsednik ogranizacije Most Istok – Zapad (East Njest Bridge), član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije i predsednik Srpske grupe Trilateralne komisije:

Odličan tajming
„Povlačenje priznanja je došlo u izuzento dobrom tajmingu za našu politiku, tu nema sumnje. Amerika bi imala primedbi da je već napravljen sporazum između Prištine i Beograda, a ovako, ne može ništa da prigovori jer Priština ne ispunjava zadatke,“ kaže naš sagovornik.
Sastanku Vučića sa Tačijem u Beloj kući prisutvovali su visoki funkcioneri SAD Ričard Grenel i Robert O’Brajan. Vučić je rekao da je sastanak protekao „uobičajeno“ i poručio da Srbija čeka ukidanje taksi „kako bismo mogli da razgovaramo o suštinskim stvarima“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.