U trendu

Analitičari: Tramp (ni)je osnažio Šešelja

Direktor agencije Pragma Cvjetin Milivojević izjavio je da je pobeda Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD za neki procenat podigla rejting lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, jednog od retkih političara u Srbiji koji je otvoreno podržavao Trampa.

U izjavi za portal Komentar-pres (www.komentarpress.net) Milivojević je rekao da je Trampova pobeda „podigla sigurno, za neki procenat, rejting Šešelju, ali i drugim potencijalnim predsedničkim kandidatima, poput Milana Stamatovića i Boška Obradovića, koji dolaze iz političkih opcija koje su otvoreno navijale za Trampovu pobedu“.

Prema njegovim rečima ta pojačana podrška trojici kandidata iz nacionalnih stranaka direktno se odliva sa konta Aleksandra Vučića, pa i Ivice Dačića, koje su njihovi „ingeniozni konsultanti“, očigledno, pogrešno savetovali da sve kockarske „žetone“ stave na pobedu Hilari Klinton.

Za glavnog urednika lista „Danas“ Dragoljuba Petrovića,  Trampova pobeda je dokaz da totalni autsajderi mogu na kraju pobediti, kao i da političari sa imidžom zvezde rijalitija imaju šanse da postanu moćni.

„Sa te strane Šešelju je verovatno poraslo samopouzdanje, dok će mu za skok rejtinga biti potrebno da promeni svoju biografiju, a to će biti jako teško“, rekao je Petrović.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić rekao je da izbori u SAD nemaju uticaj na rejting stranaka i političara u Srbiji, pa ni Šešelja.

„Mislim, da se u tom smislu inače precenjuje rezultat tamošnje predsedničke trke na politička zbivanja kod nas, iako je nesumnjiva većinska podrška gradjana Srbije Donaldu Trampu. Takodje, još jednom se pokazalo da Šešelj ume da politički iskoristi okolnosti koje ne zavise od njega, ali u ovom slučaju bez velikog uticaja na njegovu poziciju kao potencijalnog predsedničkog kandidata“, rekao je Pejić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.