U trendu

Anastasijadis: Kipar ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis izjavio je danas da Kipar snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Anastasijadis je rekao posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je osnova za rešavanje pitanja Kosova rezolucija 1244 UN, navodeći da je kosovska jednostrana nezavisnost nezakonita sve dok je ta rezolucija na snazi.

On je naveo da su Srbija i Kipar prijateljske zemlje koje imaju duboko ukorenjene istorijske, kulturne i verske odnose.

Kiparski predsednik je rekao da je sa Vučićem razgovarao o evropskim integracijama Srbije, navodeći da Kipar snažno podržava priključenje Srbije Evropskoj uniji.

„Imajući u vidu postignuti napredak, nemam nikakvu sumnju da je budućnost Srbije u Evropi“, kazao je on i dodao da je Kipar spreman da pomogne Beogradu i podeli iskustva stečena u procesu evropskih integracija.

Anastasijadis je izrazio nadu da će Evropski savet u junu izvršiti ozbiljnu evaluaciju napretka Srbije na putu ka EU i poslati Beogradu ohrabrujuću poruku.

On je zahvalio Srbiji na podršci teritorijalnom integritetu Kipra i naporima da se pronadje održivo rešenje za rešavanje tog pitanja.

Govoreći o „kiparskom pitanju“, Anastasijadis je rekao da je spreman da nastavi dijalog pod okriljem UN sa krajnjim ciljem da se pronadje konačno rešenje na osnovu evropskih tekovina.

„Moramo da pronadjemo konačno rešenje koje neće odmoći dvema nacijama koje žive na Kipru kako se ne bi stvorile prepreke i nepoverenje“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.