U trendu

Andjelković: Vlast krije da se u Srbiji pije neispravna voda

Predsednik Resornog odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Andjelković izjavio je danas da su gradjani Srbije, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, „srećni što su živi“.

„U mnogim krajevima Srbije uočena je mikrobiološka nespravnost vode, dok se u još većem delu Srbije redovno do potrošača distribuira fizičkohemijski neispravna voda. Naravno u nekim mestima uočeni su združeni problemi i mikrobiološka i fizičkohemijska neispravnost, poput vode u Zrenjaninu. U Subotici je uočena povećana koncentracija arsena dok mikrobiološki neispravnu vodu piju žitelji ‘samo’ 15 opština u Srbiji“, rekao je on.

Andjelković je istakao da je ta vest prošla „ispod radara“ srpske javnosti zbog svih afera koje su aktuelne.

„Na sam pomen neispravne vode za piće, odmah se pomisli na gradove koji su najugroženiji ili su najviše medijski propraćeni, poput Zrenjanina, ali duboko verujemo da bi ljudi u Babušnici, Žagubici, Kosjeriću, Arilju, Novoj Varoši ili Padinskoj Skeli bili jako negativno iznenadjeni ovakvim izveštajem, kad bi za njega saznali. Vlast se potrudila da ne saznaju, a mi ćemo kao i mnogo puta do sad probati da osujetimo njihov plan da svoj narod drže u potpunom medijskom mraku“, kazao je on.

Andjelković je upitao na koji način vlast namerava da reši problem neispravne vode za piće.

„Možda gradnjom metroa preko Makišog vodoizvorišta, fudbalskog stadiona preko Surčinskog, nečinjenjem u pogledu devastiranja renibunara uz Savski nasip, dovodjenjem Rio Tinta i kopanjem litijuma. Uskoro ćemo se suočiti sa potpunim kolapsom sistema ako se ovaj trend ne zaustavi, nestašice će nam postati svakodnevica“, ocenio je on.

Protekle nedelje saopšteno je da je analiza Instituta za javno zdravlje Batut pokazala da je voda iz gradskog vodovoda u 14 mesta u Srbiji ocenjena kao mikrobiološki neispravna, dok je 12 gradskih vodovoda imalo fizičko-hemijski neispravne uzorke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.