U trendu

Andrić: Na Kosovu je zarobljeno 9.500 vozila sa srpskim tablicama

Odluka kosovske vlade o zabrani srpskih tablica je jednostrana i nerešiv je problem za vlasnike 9.500 automobila koji su registrovani u centralnoj Srbiji, izjavila je danas Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa sa sedištem na severu Kosova.

Andrić je agenciji Beta kazala da su u znak protesta lokalni Srbi postavili barikade u blizini administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje, dok se u neposrednoj blizini nalaze i specijalne jedinice kosovske policije s dugim naoružanjem i oklopnim vozilima.

„Trenutno se na Jarinju i Brnjaku saobraćaj ne odvija, dok su drugi prelazi prohodni. MUP Kosova je tek jutros saopštio da tablice koje su izdate u izmeštenim kosovskim policijskim upravama u centralnoj Srbiji, a kojih ima oko 9.500, ne važe“, kazala je Andrić.

Naglasila je da za ta vozila MUP Kosova neće izdavati probne tablice, a postojeće srpske tablice biće oduzimane.

„Dakle, prema jednostarnoj odluci MUP Kosova, 9.500 automobila sa oznakama PR, PE, PZ, KM, UR i DJ više neće moći da se vozi. Prema važećim zakonskim propisima ta vozila neće moći ni da se preregistruju“, objasnila je Andrić.

Dodala je da kosovska vlada nije objasnila šta će biti s automobilima sa srpskim tablicama.

„Ne zna se da li će možda biti čak i konfiskovana. Ta vozila su i do sada imala ograničenu mobilnost, mogla su da se kreću samo u opštinama na severu Kosova i da prelaze samo Jarinje i Brnjak“, rekla je Andrić.

Navela je da se u Briselu najviše pregovaralo o slobodi kretanja, a da je današnja odluka MUP Kosova posledica neprodužavanja dogovora o korišćenju registarskih tablica.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je kazao da je odluka kosovskih vlasti direktno uperena protiv interesa srpskog naroda.

„Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen“, rekao je Rakić koji je ministar u kosovskoj vladi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.