U trendu

Antonijević: Ne može se biti u srcu Evrope, a optirati za Kinu ili Rusiju

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji Milan Antonijević izjavio je da se ne može biti u srcu Evrope, kao što Srbija jeste, a da se istovremeno politički optira za Rusiju ili Kinu i dodao da je na Evropskoj uniji sada da šalje mnogo snažnije poruke Srbiji.

„Kampanja veličanja podrške od Kine i Rusije nije PR već vrednosno pitanje. Postavlja se pitanje da li se na taj način promovišu ruski i kineski sistemi. Ne verujem da bilo ko od političara može optirati za sisteme koji neće unaprediti ni ekonomiju ni prava gradjana“, rekao je Antonijević u Fejsbuk emisiji Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) „Ljudska prava u defektnoj demokratiji“.

Dodao je da on ne bi potcenjivao gradjane Srbije, za koje je rekao da „veoma dobro znaju da cene svoju slobodu“.

Povodom predstojećih izbora u Srbiji, Antonijević je rekao da nije moguće nakon ukidanja vanrednog stanja da se kaže da se mogu prikupljati potpisi bez posledica po javno zdravlje i dodao da bi iza toga trebalo da stane i struka.

„Pandemija još traje. Sloboda okupljanja sigurno neće biti dozvoljena u narednim mesecima. Nije moguće prikupljati potpise bez opasnosti po zdravlje. Standardi Saveta Evrope govore o tome da u trenutku započinjanja kampanje sva prava moraju biti zagarantovana. Izbori treba da se pripreme na jedan valjan način, mediji moraju da izveštavaju izbalansirano“, kazao je Antonijević.

On je kritikovao Ustavni sud Srbije koji se nije oglašavao tokom trajanja vanrednog stanja, uprkos brojnim inicijativama za zaštitu ustavnosti, povodom mogućih kršenja ljudskih prava.

„Veoma je zabrinjavajuće što Ustavni sud ćuti“, rekao je Antonijević.

Dodao je da ga je neprijatno iznenadilo i to što Državna revizorska institucija nije reagovala na načine na koji su organizovane javna nabavke tokom vanrednog stanja.

NDNV je serijal emisija „NDNV Media Hub“ pokrenuo početkom aprila povodom privodjenja novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a Ane Lalić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.