U trendu

Antonijević: Podnošenje tužbe za genocid Srbije bilo bi neozbiljno

Stručnjak za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je danas da je najava kosovskih vlasti o podnošenju tužbe za genocid protiv Srbije neozbiljna, pre svega zbog toga što Kosovo nije član Ujedinjenih nacija (UN).

Antonijević je agenciji Beta kazao da bez članstva u UN-u ne postoji mogućnost da se pred međunarodnim sudovima pokrene postupak za utvrđivanje genocida.

Predsednik kosovske Skupštine, Gljauk Konjufca, izjavio je danas da je Kosovo blizu završetka tužbe za genocid Srbije nad narodom Kosova.

Konjufca je rekao da su o tužbi protiv Srbije konsultovani i najznačajniji stručnjaci.

Antonijević je rekao da je utvrđivanje genocida „težak posao“, kome prethodi prikupljanje dokaza i opsežna istraga.

„Da je Kosovo bilo članica UN-a u trenutku izvršenja navodnog genocida, onda bi moglo da se razgovara o prikupljenim dokazima. Mislim da se radi o političkom pritisku koji ne koristi dijalogu između Beograda i Prištine i jasnim obavezama Kosova da sprovede delove Briselskog sporazuma koji se tiču formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO)“, ocenio je on.

Dodao je da očekuje da će i međunarodna zajednica poslati poruku kosovskim vlastima da bi podnošenje prijave za genocid Srbije bilo neozbiljno.

„Ovakvi potezi kosovskih vlasti samo sprečavaju da se uspostave veze između privrednika i drugih ljudi koji žele da sarađuju. Najava kosovskih vlasti o podnošenju tužbe za genocid Srbije nije tema na kojoj bi trebalo gubiti političku energiju“, zaključio je Antonijević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.